Cum i-a convins primarul Bîrcă pe investitori să aducă 250 de locuri de muncă în Turburea!

Primarul comunei gorjene Turburea, Ion Bîrcă, spune că a avut nevoie atât de recomandări, cât și de facilități puse la dispoziție, pentru a convinge niște investitori din București să construiască în localitate pe care o conduce o fabrică de mâncare pentru animale. Astfel, vor fi înființate aici 250 de locuri de muncă.

Bârcă povestește că investitorii care doreau să construiască fabrica de mâncare pentru animale ajunseseră în Gorj, dar nu reușiseră să găsească o zonă convenabilă, așa că el a cerut sprijinul unor oameni importanți ai județului, pentru a-i putea atrage în comuna sa pe aceștia. Astfel, recomandările colegilor săi de partid, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber și prim-vicepreședintele Cosmin Popescu, care este președintele Consiliului Județean Gorj, i-au făcut pe investitori să-și îndrepte atenția către Turburea. De aici, a preluat primarul problema, i-a dus pe oameni la fața locului și le-a arătat facilitățile de care vor beneficia.

„Am primit mai întâi ajutorul domnului Cosmin Popescu, continuat de domnul președinte Weber, care i-au îndemnat pe acești oameni să vină către Turburea, spunând niște vorbe frumoase despre mine. Investitorii mi-au spus că vor să deschidă o fabrică, ce va genera 250 de locuri de muncă. Le-am spus că, dacă vin cu fabrica în Turburea, eu le asigur următoarele facilități: va fi teren cu drum de acces, conducta de gaze este acolo, (pentru că mi-au spus că, în procesul de producție, consumă 1000 mc de gaze pe zi, deci și cei de la gaze vor fi mulțumiți, că vor avea un client mare), avem apă în zonă, pentru că tot eu am preluat de la OMV 5 puțuri, pe care le am trase pe dreapta, plus rețeaua de curent, care este rețea specială, ce fusese făcută acolo pentru acele puțuri, de cei de la OMV, cu separatoare, transformatoare, cu tot ce e nevoie, plus că este și canalizarea. Canalizarea, stația de clorinare, am oprit-o eu pentru comună, aici, tot de la OMV. Le-am obținut gratuit toate astea, pentru că le-am dat celor de la OMV, tot gratuit, la schimb, terenurile unde aveau blocuri construite, ca să poată vinde apartamentele oamenilor care locuiau în ele. Au acceptat ce le-am cerut, pentru că, în felul ăsta, și ei s-au achitat moral față de comună, datorită sulfului care a făcut distrugeri, a distrus chiar și vieți omenești. A fost și o explozie aici, datorită unor fisuri de gaze, în care au murit doi oameni… Așa am obținut toate aceste facilități și le-am promis investitorilor că vor avea, astfel, infrastructura și utilitățile asigurate”, ne-a declarat primarul comunei Turburea, Ion Bîrcă.

Este o gură de oxigen pentru Turburea

Cum în comună nu există nicio activitate de producție, locurile de muncă sunt foarte puține, așa că atragerea investitorilor care vor construi aici o fabrică ce va da 250 de locuri de muncă este o mare realizare. „Pentru noi, este o gură de oxigen a comunei, pentru că în Turburea, în prezent, sunt foarte puține locuri de muncă. Sunt vreo 40 de societăți comerciale, care practică comerț cu amănuntul, firme de familie, iar producție nimic. În învățământ, de când nu mai este liceul, numărul angajaților a scăzut. Erau 70 de angajați cu totul, în învățământ, dar vor ajunge cum au fost când eu am luat primar și ei erau doar 17 inși. M-am zbătut să reînființez liceul, care era desființat când am venit, dar ei acum l-au desființat din nou. Mai e primăria cu 17 angajați și serviciul public cu 10. Asta e situația locurilor de muncă acum în Turburea, la o populație de 4200 de oameni. Se mai duc câțiva la Termocentrala Turceni să lucreze, cât o mai funcționa, OMV-ul nu mai e deloc, s-a retras din zonă, așa că situația este foarte grea. Făcându-se fabrica asta, vor lua naștere mult mai multe activități, mai ales că vine drumul expres, chiar prin acea zonă va trece”, a mai precizat primarul Bîrcă.

Deja s-au cumpărat o parte din terenuri

Primarul Ion Bărcă spune că i-a sprijinit pe investitori să cumpere terenuri de la oameni, peste 7 hectare sunt deja cumpărate și se negociază pentru alte 7, așa că nu există cale de întoarcere, construcția fabricii este garantată. În plus, oamenii care au vândut pământul pentru fabrică sunt foarte mulțumiți, pentru că au obținut un preț foarte bun: „Sper ca fabrica să fie gata foarte repede și să înceapă activitatea. Nu se pune problema ca aceasta să nu fie înființată, pentru că n-ar cumpăra nimeni pământ, dacă n-ar fi hotărât să se apuce de treabă. De asemenea, mă bucur că oamenii care au vândut pământ pentru fabrică sunt foarte mulțumiți. Au primit un preț bun, pentru terenuri pe care nu le foloseau și pentru care nimeni nu le-ar fi dat atâția bani, dacă nu veneau investitorii”, a conchis primarul comunei Turburea, Ion Bârcă.