Cronica unei despărţiri anunţate

Loading

Uniunea Social-Liberală va dispărea în următoarea perioadă, probabil chiar mai devreme decât alegerile europarlamentare. Există o declaraţie în ultimele zile care ne spune exact care este situaţia, Crin Antonescu a declarat că este gata să meargă singur la alegerile prezidenţiale. Cum Victor Ponta a răspuns că atunci şi PSD ar avea un candidat, distanţa până la ruperea oficială este din ce în ce mai mică. Şi dacă analiştii anticipau că USL-ul va fi ţinut în viaţă cel puţin până la aprobarea bugetului, cred că tocmai asta îl va despărţi oficial.
Planurile lui Traian Băsescu de a destructura USL vor da roade, există cel puţin trei declaraţii care ne lasă să presupunem asta: Marian Vanghelie a început să laude pactul de coabitare al lui Victor Ponta cu Băsescu; Mircea Geoană, altfel un politician terminat, a declarat că Antonescu îşi face iluzii că PSD nu va avea candidat propriu la Cotroceni; Victor Ponta şi-a înăsprit tonul faţă de Băsescu, semn că se pregăteşte de o nouă campanie electorală. PSD-ul are acum majoritate în Parlament şi fără liberali dar desecretizarea Arhivei „Dunărea”, din ruinele căreia s-a născut imperiul media al lui Dan Voiculescu, înseamnă poate un „şah” pentru conservatori să nu se alăture unei majorităţi fără PNL.
Privind evenimentele din tabăra social-democrată, pare normală dorinţa de a avea un preşedinte propriu în condiţiile în care Constituţia nu s-a modificat şi avem exemplul Băsescu. Se mai adăugă aici şi evidenta lipsă de resurse umane  a PNL, obligat să propună la guvernare aceeaşi persoană, uneori controversate. PSD-ul poate da vina eşecului modificării Constituţiei şi a regionalizării pe PNL, lucru suficient să îi aducă succesul electoral în 2014 în condiţiile lipsei Opoziţiei.
Dacă liberalii vor  să aibă preşedintele la Cotroceni sunt obligaţi să plece de la guvernare. La ce se aude acum dinspre Guvern, anul viitor popularitatea Executivului va ajunge la cote de avarie. Din postura de adversari ai Guvernului Ponta, indiferent de componenţa lui viitoare, liberalii ar putea obţine punctele necesare calificării pentru Cotroceni.
Cu alte cuvinte, va fi un 2014 extrem de plin de evenimente politice iar strategiile alese vor influenţa viaţa partidelor respective dar şi viaţa noastră.