Criza economică nu pune probleme mari la Negomir

Loading

Pe principiul „Viaţa merge înainte”, la Negomir activităţile continuă să se desfăşoare conform graficelor, în ciuda blocajului economic datorat crizei economice care se resimte din ce în ce mai tare în România. Elevii merg la şcoala de vară, un drum tocmai a fost asfaltat, iar autorităţile dau premii în bani elevilor merituoşi, iar telefonia mobilă îşi extinde reţelele. Toate astea şi multe altele într-un an de criză, în care multe primării abia reuşesc să plătească salariile angajaţilor.

Ion Gruescu intervievat de o echipă de la Acces TV
Ion Gruescu intervievat de o echipă de la Acces TV

Zilele trecute, s-a încheiat la Negomir şcoala de vară pentru un grup de 40 de copii romi din localitate, activitatea care face parte dintr-un proiect mai amplu, implementat de Uniunea Romilor Creştini din România în mai multe localităţi din judeţul Gorj. Proiectul se numeşte „Învaţă să trăieşti sănătos” şi este finanţat de Uniunea Europeană şi URCR, Şcoala Generală Negomir fiind atrasă ca partener, pentru activitatea desfăşurată pe teritoriul acestei localităţi. La început, părinţii copiilor din Negomir au fost reticenţi, după cum ne-au povestit cadrele didactice, neînţelegând de ce copiii lor sunt chemaţi la şcoală pe timp de vacanţă, dar după primele zile de cursuri, elevii au umplut băncile clasei. Ei au fost implicaţi într-un program de învăţare a modului cum să folosească obiectele personale, cum să-şi facă igiena personală şi au vizionat filme despre efectele fumatului şi a altor activităţi care îmbolnăvesc organismul. De asemenea, copiii au aflat care sunt alimentele sănătoase şi cum trebuie ele consumate, fiind ajutaţi să conştientizeze că menţinerea stării de sănătate depinde, în primul rând, de ei.

Copiii din Negomir au învăţat să trăiască sănătos
Copiii din Negomir au învăţat să trăiască sănătos

Programul şcolii de vară a fost foarte flexibil, micuţii fiind antrenaţi în jocuri, discuţii dar fiindu-le prezentate şi filme de desene animate clasice şi comedii celebre, fiindu-le astfel, cultivat gustul pentru emisiunile tv de calitate, chiar dacă scopul a fost destinderea lor, astfel încât cunoştinţele ce le-au fost prezentate să fie cât mai uşor asimilate.

Premii în bani pentru performanţa şcolară
Autorităţile locale din Negomir şi-au arătat interesul pentru stimularea copiilor din comună încă din anii trecuţi. De patru ani încoace, la propunerea primarului Ion Gruescu, Consiliul Local Negomir premiază primii 10 elevi din comună care au obţinut cele mai mari medii la tezele unice, cu câte 300 RON, iar primii trei primesc, de asemenea, de la primar, alţi 300 de lei de fiecare: „Am dorit să-i stimulăm pe copii să înveţe cât mai bine şi am constatat că ideea a dat rezultate. Aceştia îşi fac calcule, atât la medii cât şi la banii pe care-i pot câştiga, devenind

Scrisoarea pentru copii va fi păstrată cu sfinţenie
Scrisoarea pentru copii va fi păstrată cu sfinţenie

aceasta o competiţie. Pe lângă banii oferiţi ca premiu de la Consiliul Local, am promis, de patru ani încoace, să dau şi eu din salariul meu câte 300 de lei la primii trei clasaţi şi mă ţin de cuvânt. Pe lângă asta, pentru că banii se cheltuiesc,  le trimit copiilor şi câte o scrisoare de felicitare, pe care sper să o păstreze, ca o amintire a consideraţiei noastre.”

Drum …bun
O altă realizare a edililor de la Negomir este asfaltarea drumului ce leagă localitatea de Bazinul Carbonifer Jilţ, în care lucrează o mare parte dintre negomirenii care au un loc de muncă. Dacă până acum aceştia erau nevoiţi să ocolească pe Borăscu- Bolboşi- Dragoteşti,  făcând un ocol de 25 de km, acum, după asfaltarea drumului ce trece dealul la Dragoteşti, traseul s-a redus de la 50 la 25 de km. Scurtătura leagă Drumul Judeţean 674 B de Drumul Judeţean 673 A şi a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km, care se află pe teritoriul comunei  Negomir. Dacă şi Primăria Dragoteşti va reuşi să asfalteze restul de 1 km, aflat în jurisdicţia sa, atunci salariaţii de la Jilţ ce fac naveta de la Negomir vor avea condiţiile necesare, fără să mai

Drumul spre Dragoteşti, în sfârşit asfaltat
Drumul spre Dragoteşti, în sfârşit asfaltat

parcurgă kilometri în plus sau să se aventureze pe un drum de ţară, care pe timp ploios poate deveni periculos.
Lucrările de modernizare a drumului au costat 1,3 milioane RON, dintre care 600.000 RON au venit de la Bugetul Naţional, în 2006, cu sprijinul deputatului Cosmin Popescu, care în vremea aceea era secretar de stat la Ministerul Economiei, iar 700.000 RON au fost alocaţi din bugetul localităţii.
La inaugurarea drumului, care a avut loc pe data de 3 iulie 2009, au participat, alături de localnici, senatorul Ion Ruşeţ, deputatul Severus Militaru şi prefectul Ion Florescu.

Liber la telefonia mobilă
O problemă pentru locuitorii comunei Negomir este, în prezent, comunicarea, pe raza localităţii fiind puţine locuri în care reţelele de telefonie mobilă au semnal. Pentru rezolvarea acestei probleme, autorităţile locale au făcut demersurile necesare, în prezent fiind întocmite documentaţiile pentru instalarea unui releu Cosmote. De asemenea, a fost concesionat terenul necesar de la persoane fizice, urmând ca, până la sfârşitul acestui an, releul de telefonie mobilă să fie pus în funcţiune.