Cristi Pustai: „Suntem pe locul trei, depindem doar de noi”

Cristi Pustai are nevoie de constanţă în rezultate pentru a fi sigur de un loc pe podiumul Ligii I la finalul sezonului.
Cristi Pustai are nevoie de constanţă în rezultate pentru a fi sigur de un loc pe podiumul Ligii I la finalul sezonului.

Cu un bilanţ pozitiv în 2013, trei victorii din patru meciuri, Panduri este în grafic în partea secundă a sezonului Ligii I. Iar acest aspect îl mulțumește pe antrenorul Cristi Pustai, care a ţinut să facă o scurtă analiză după ultimul joc disputat de elevii săi. Odată consumată partida cu CSMS Iaşi, în Liga I se va instala minipauza, iar tehnicianul Pandurilor speră ca acest răgaz să fie unul de bun augur în pregătirea jocurilor ce urmează.
Reporter: Cum aţi caracteriza ultimul succes din campionat?
Cristi Pustai:
A fost un meci greu, anticipam asta. Echipa din Iaşi a avut trei evoluţii bune până la acest joc, o echipă care nu se cantonează în apărare şi atacă şi contraatacă de fiecare dată când are ocazia. Am primit gol pe o neglijenţă, dar rezultatul este echitabil. Fotbalul e un joc, poţi câştiga trei puncte sau un punct, dar poţi să şi pierzi. Este foarte important ca în cele 90 de minute să dai totul. După joc e tardiv, deja treci meciul la istoric.
Rep.: Ce notă aţi da elevilor dumneavoastră?
C.P.:
Eu unul nu dau note şi nu fac analize individuale după joc. Au fost schimbări în echipă, mă bucur că jucătorii care intră se ridică la nivelul celorlalţi. Nu există jucători titulari la o echipă care îşi doreşte să obţină un obiectiv. La o astfel de echipă trebuie să existe concurenţă.
Rep.: În partida cu CSMS Iaşi, Cosmin Băcilă a redebutat oficial…
C.P.:
Băcilă încă mai are de tras până să ajungă acel jucător dinainte de accidentare. Nu se mai compară Băcilă de acum cu cel de atunci, vorbim doar de Băcilă de astăzi. El a venit cu un plus de viteză în bandă.
Rep.: Matulevicius are stofă de golgeter?
C.P.:
Matulevicius e în formă bună, e acel atacant de careu. Înainte el ieşea foarte mult la combinaţii, în zonele laterale, dar acum trebuie să stea în zonă centrală, acolo e puternic, să se întoarcă cu faţa la poartă să tragă la poartă şi mai mult, să fie pe toate centrările. Acesta e rolul lui.
Rep.: Reprezintă Dan Nistor o soluţie viabilă şi la naţională?
C.P.:
Eu mă bucur pentru evoluţiile lui Nistor din ultima vreme. A jucat bine, chiar aş dori să fie din nou selecţionat la naţională.
Rep.: Pandurii, atunci când conduc, parcă joacă joacă mult mai bine. Cât de adevărat este acest aspect?
C.P. :
În repriza a doua cu Iaşiul, după ce am avut un avantaj confortabil, parcă am început să ne exprimăm altfel. Se pare că încă tracul acestui obiectiv îşi pune amprenta. Va trebui să lucrăm la mentalitatea lor, pentru că este un obiectiv realizabil. Suntem pe locul trei, depindem doar de noi, nu şi de alte rezultate. Sper să nu ne speriem de ceea ce putem realiza.
Rep.: Cât de binevenită este această pauză din Liga I?
C.P.:
Pauza ne avantajează în măsura în care avantajează şi alte echipe. Sunt momente în care mai poţi pune la punct ce ai greşit, dar şi să accentuezi ce ai făcut bine. În principal să-ţi cauţi greşelile să le analizezi şi să fii atent la detalii. Iar eu îi auzeam pe jucători ce rău le pare de meciul de la Galaţi… Sunt mici detalii care determină rezultatul unui joc. Noi trebuie să greşim cât mai puţin. În primul rând trebuie să depistăm erorile, să le analizăm şi să nu le mai facem. A greşi e omeneşte, a persevera e diabolic.
Rep.: Mai putem aştepta vreo surpriză şi referitor la lot?
C.P.:
Dacă în această perioadă vor reveni la o formă sportivă bună Ibeh şi Karim, inclusiv şi Mamele, dar şi legitimarea lui Paraschevas, atunci vom discuta altfel.
Rep.: Cum vedeţi următorul calup de 5 meciuri?
C.P.:
Deocamdată suntem în obiectiv. Urmează acele 5 jocuri, până la meciul cu Steaua avem trei meciuri acasă. Din războiul cu moldovenii am luat 9 puncte, cu o medie de peste 2 puncte pe meci. Dacă vom continua aşa vom atinge acea barieră de 60 de puncte şi vom ajunge în Europa. Dar urmează trei meciuri acasă foarte grele, cu cele două actuale contracandidate, Petrolul şi Dinamo, dar nu exclud nici Vaslui şi nici CFR din lupta pentru Europa. Jucăm cu Petrolul şi Dinamo la Târgu-Jiu, dar şi Gloria Bistriţa care nu se predă. Iar în deplasare avem la Rapid şi la CFR, două jocuri foarte grele.
Rep.: Cât poate depinde îndeplinirea obiectivului Pandurilor şi de jocul de rezultate?
C.P.:
Noi acum suntem pe poziţia a treia, am început returul pe poziţia a patra. Suntem pe locul trei şi destul de detaşat de locul 5. Avem 44 de puncte, iar asta e bine. Deci nu trebuie să ne uităm în spate, trebuie să ne uităm la ce vom face noi. Dacă ne câştigăm jocurile de acasă, dar şi cu adversarele directe, mergem în cupele europene. Iar de afară sigur vom aduce şi de acolo puncte.