„Cred în îngeri”, un proiect pentru motreni

În municipiul Motru a fost înființată, de curând, fundația „CRED ÎN ÎNGERI” Motru, având drept scop întrajutorarea copiilor, tinerilor și persoanelor adulte cu dizabilități din Bazinul Carbonifer Motru. Fundația va avea sprijilul multor membri de sindicat de la Roșiuța și membri din conducerea unității miniere și se speră că și pe cel al Primăriei și Consiliului Municipal Motru pentru înființarea unui centru de recuperare în orașul mineresc.

Dan Condurache, președintele Fundației „CRED ÎN ÎNGERI”,  speră ca centrul de recuperare de la Motru să fie deschis în cel mai scurt timp
Dan Condurache, președintele Fundației „CRED ÎN ÎNGERI”, speră ca centrul de recuperare de la Motru să fie deschis în cel mai scurt timp

Fundația „CRED ÎN ÎNGERI” Motru, are nouă membri fondatori, președinte fiind Dan Condurache, membru al Sindicatului Liber Cariera Roșiuța. Acesta spune că înființarea fundației s-a dovedit o necesitate: „E foarte greu să ai un copil cu dizabilități, un membru al familiei, sau să fi tu însuți o persoană cu dizabilități și să fii nevoit să mergi de două ori pe săptămână la recuperare la Târgu Jiu, la 45 de km distanță. Mulți nu au posibilitatea financiară să facă asta și, oricum, pentru o persoană cu probleme e greu să facă naveta. Ideea înființării acestei fundații aparține președintelui de sindicat Nelu Roșca, de la Sindicatul Liber Cariera Roșiuța, pentru că numai în cadrul carierei sunt 27 de familii care au copii cu dizabilități, plus alte persoane adulte cu dizabilități care sunt angajate în unitatea minieră, sau fac parte din familiile minerilor de la Roșiuța, așa că trebuia făcut ceva. Domnul Roșca ne-a promis tot sprijinul, la fel membri din conducerea Unității Miniere de Carieră Roșiuța și credem că vom aveea și sprijinul domnului primar Dorin Hanu al municipiului Motru. Acum suntem în faza în care s-au făcut toate demersurile pentru înființarea persoanei juridice Fundația „CRED ÎN ÎNGERI” Motru, au ieșit actele, așa că urmează să depunem la Primăria Motru o cerere prin care să solicităm un spațiu în care să înființăm centrul de recuperare.”

Beneficiari

Deși ideea înființării fundației a plecat de la Cariera Roșiuța, iar primii beneficiari vor fi copiii minerilor de aici, sau chiar angajații sau membrii familiilor lor, chiar și tineri sau adulți, aceasta va avea deschidere și pentru alte persoane cu dizabilități din Motru și din împrejurimi, după cum a declarat președintele Dan Condurache. Singura condiție ca cineva să devină membru al fundației este ca să aducă dovada că are în familie o persoană cu dizabilități pe care o îngrijește și care are nevoie să facă recuperare, sau chiar el este persoană cu dizabilități.

Finanțare

Cum cel mai greu e să faci rost de fonduri, membrii fundației și-au făcut, deja, un plan de bătaie, după cum a declarat președintele acesteia: „Vom merge la agenții economici pentru a le prezenta proiectul nostru, în speranța că vom găsi înțelegere pentru acordarea de sponsorizări, vom încerca să-i convingem pe colegii noștri să doneze fundației procentul de 2% din impozitul pe venit, sperăm să avem, în continuare, sprijinul membrilor din conducerea unității miniere, al domnului Nelu Roșca și al colegilor din Sindicatul Liber Cariera Roșiuța și, de asemenea, să obținem sprijinul Primăriei Motru și al Consiliului Local. Pentru statuarea acestei colaborări am dori să încheiem cu organizația sindicală, cu administrația dacă se poate și cu autoritatea publică locală un parteneriat care să ne asigure sprijinul pe termen lung.”

Un ideal

E clar că idealul pentru care au pornit să luptă membrii Fundației „CRED ÎN ÎNGERI” Motru nu este ușor de atins într-o economie de piață dură, dar ei spun că nu se vor da bătuți. Au nevoie de mobilier, sală de masaj, sală de recuperare, aparatură de recuperare, doctor kinetoterapeut, logoped, psiholog, asistent medical. De asemenea, este nevoie de o mașină suficient de mare pentru transportarea la și de la centru a persoanelor cu dizabilități, ținând cont de faptul că unele dintre ele se pot deplasa numai cu căruciorul cu rotile.
Pe lângă sprijinul promis din partea autorității publice locale, a sindicatelor și a administrației din minerit, membrii fundației vor să acceseze și fonduri nerambursabile pentru dotarea centrului. De asemenea, președintele fundației face un apel către oamenii de bine să dea o mână de ajutor pentru ca „ÎNGERII” să poată face minuni: Apelăm la toți oamenii de bine din județ și nu numai să ne sprijine pentru a putea amenajea și dota centrul de recuperare, după care va fi nevoie de asigurarea cheltuielilor de funcționare” a declarat Dan Condurache, președintele Fundației „CRED ÎN ÎNGERI” Motru.