Cotizațiile, un nou cui al lui Pepelea la CEO

Scandalul dintre administrație și sindicate continuă la Coplexul Energetic Oltenia cu un nou episod. De această dată, se vehiculează informația că administrația nu mai vrea să strângă cotizațiile pe statul de plată al angajaților, pentru a destructura sindicatele.

Ciurel vrea să numere membrii de sindicat pe semnătură, ca să știe cum să împartă cotizațiile între sindicate
Ciurel vrea să numere membrii de sindicat pe semnătură, ca să știe cum să împartă cotizațiile între sindicate

Sindicaliștii se tem că administrația CEO vrea să lase fără buget organizația, pentru ca aceasta să nu mai aibă puterea de a se lupta cu ea, acceptând să mai strângă cotizații doar cu acceptul scris al salariaților. Directorul general al CEO, Laurențiu Ciurel, desminte, însă, informația, aducând noi acuzații la adresa unor lideri de sindicat:
„Voi crea alt cadru de strângere a cotizațiilor sindicale, pe baza unor tabele cu semnătura omului, pentru că am acum tot felul de reclamații că, deși este sindicat majoritar Federația Mine- Energie, mai sunt și alte sindicate la ordinal a sutelor sau chiar miilor de salariați și am primit săptămâna trecută două reclamații că, abuziv sau din greșeală, se strâng cotizațiile în contul unui sindicat și se virează în contul altui sindicat. În această situație, aș vrea să curm această suspiciune, am cerut de la sindicate listele cu oamenii și aș vrea să am alt mod de strângere a cotizațiilor, ca să nu mai existe asemenea reclamații. Este vorba despre unii membri din fruntea sindicatelor, pe care-i acuzăm de alte interese decât cele sindicale.”
Primvicepreședintele Federației Naționale Mine-Energie, Ion Rușeț, nu acuză administrația direct, ci mai voalat. Acesta spune că au fost interpretate greșit niște condiții din Contractul Colectiv de Muncă de către administrație, de aceea există opinii divergente între ea și sindicate:
„Este vorba despre o interpretare greșită, prin care se încalcă Contractul Colectiv de Muncă (CCM), în opinia noastră, precum și cutuma. Este știut că, din 1992, de la semnarea primului CCM, cotizația a fost colectată și virată lunar, de către administrație, în conturile sindicatelor. Dacă administrația a declarat altfel, înseamnă că suntem în dezacord în legătură cu un articol din contract. Pentru a elimina acest dezacord avem o primă cale, aceea a rezolvării amiabile, în cadrul unei comisii paritare.”