Concursul „Dumitru Micu-Popescu” propune și la ediția a XI-a premii importante

Prestigiosul Concurs de Istorie “Dumitru Micu-Popescu” a ajuns la ediția a XI-a în 2016. Această competiție dedicată elevilor de liceu are drept scop promovarea ideilor de competiție și performanță a studiului istoriei, stimulând interesul tinerilor cu aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru trecutul istoric. Ediția din acest an este programată la 7 mai la Liceul Teoretic Novaci.

Competiția a fost onorată în fiecare an de participarea primarului localității și de reprezentanții la vârf ai autorităților școlare
Competiția a fost onorată în fiecare an de participarea primarului localității și de reprezentanții la vârf ai autorităților școlare

Ediția din acest an a Concursului “Dumitru Micu-Popescu” este dedicată comemorării celor 100 de ani de la dispariția lui Dumitru Brezulescu, fondatorul Novaciului modern. Ediția din acest an are caracter regional, fiind așteptate la Novaci echipaje și din județe din afara județului.

Premii de 1000 de dolari

Concursul este organizat de Liceul Teoretic Novaci în colaborare cu familia regretatului om de cultură Dumitru Micu-Popescu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Filiala Gorj a Societății de Științe Istorice, Obștea “Banca Gilortul”, Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj și săptămânalul ” Vertical”.
Concursul se adresează elevilor din clasele IX-XII. Fiecare liceu participă cu un echipaj constituit efectiv din 3 elevi ai aceluiași an de studiu sau din ani de studiu diferiți.
Concursul cuprinde 3 probe: întocmirea unei lucrări din tematica propusă de maximum 15 pagini cu aparat critic, bibliografie și anexe; prezentarea lucrării de fiecare echipaj înscris în concurs (prezentare în Power Point). A treia probă constă în 10 de întrebări grilă (itemi obiectivi și semiobiectivi) formulate din bibliografia recomandată.
Acest concurs se desfășoară la Liceul Teoretic Novaci pe data de 7 mai  2016. În prealabil, liceele care doresc să participe la concurs vor lua legătura cu liceul organizator la adresa de e-mail taralesca_m@yahoo.com pentru a-și confirma participarea.
Evaluarea echipajelor se va realiza după baremele alcătuite de comisia de evaluare formată la începutul concursului din: directorul Liceului Teoretic Novaci, reprezentantul ISJ Gorj, reprezentantul Obștii de moșneni “Banca Gilortul”, reprezentantul SȘI Gorj, reprezentantul familiei ilustrului dispărut, reprezentantul USLI Gorj și directorul  publicației Vertical.
Se acordă 3 premii și 3 mențiuni. Se pot acorda și premii speciale în funcție de rezultatele obținute în cadrul concursului. Toți elevii participanți vor primi diplome de participare.
Premiile au următorul cuantum: premiul I: 300$; premiul II: 200$; premiul III: 100$; mențiuni: 50$. Valoarea premiilor poate fi recalculată, în funcție de numărul echipajelor aflate în concurs și de clasarea mai multor echipaje pe aceleași loc.
Concursul de Istorie de la Novaci este cel mai longeviv din județul nostru și propune cele mai mari premii în bani din țară. Competiția a beneficiat în anii precedenți de participarea unor personalități importante în cercetarea și scrierea istorică cum ar fi: Sorin Liviu Damean-prof.univ. dr. la Universitatea din Craiova, vicepreședinte SSIR, Constanțiu Dinulescu-conf. univ. dr. la Universitatea din Craiova, președinte SSIR Dolj, prof. dr. Gheorghe Nichifor-președinte SSIR Gorj ș.a.