Concurs de bărci la muzeu. De la monoxila medievală, la barca de hârtie

Activități pe zi ce trece mai interesante au loc la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. În aceste zile, participanții la Programul de Educație Muzeală, printre care s-au aflat și elevii Școlii de Vară de la Școala Gimnazială Ceauru Bălești, alături de profesorii lor, au făcut concurs de bărci de hârtie, confecționate chiar de ei, în tehnica Origami.

Activitatea a început de la monoxila expusă în Secția de Istorie și Arheologie, care este o barcă folosită la noi în țară chiar până în Secolul XIX, realizată dintr-o singură bucată, scobită într-un trunchi gros de arbore, prin ardere și cioplire. După ce participanții au dezbătut tema și au aflat informații interesante despre piesa de muzeu, au putut viziona imagini cu cea mai veche, cea mai mare și cea mai recent expusă dintre monoxilele din România. La final, a venit partea practică, cea care-i atrage cel mai mult pe copii și pe tineri la muzeu. Astfel, cei prezenți s-au transformat în constructori de navomodele. Le-au executat din hârtie, în tehnica japoneză Origami, le-au decorat, fiecare după inspirația sa, după care au făcut concurs de lansare la apă a acestora.

Activitățile, care sunt puse în practică de echipa de specialiști a muzeului, fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Cei care doresc să participe, pe viitor, trebuie să-și ia bilete din timp, locurile fiind limitate. Activitățile care urmează și condițiile de participare pot fi găsite pe pagina de Facebook a muzeului: https://www.facebook.com/muzeulgorj .