Complexul Energetic Oltenia şi jocul electoral

Cornel ŞomâcuComplexul Energetic Oltenia se află într-o situaţie dificilă iar listarea la bursă s-a amânat din nou după ce cu datoriile pe care le are şi cu eficienţa redusă, te-ai gândi mai degrabă la insolvenţă decât la un complex economic prosper. Din nefericire, CEO nu vinde energie iar atunci când o face se pare că nu se alege nici cu cheltuielile, lucru care ar trebui să forţeze managementul să găsească soluţii. Situaţia se deteriorează cu fiecare lună şi nu ar fi deloc exclus ca în 2015 să culegem „roadele” unui management slab, adică concedieri masive şi, de ce nu,o privatizare pe câţiva lei.
Pentru Gorj prăbuşirea CEO ar fi o veritabilă catastrofă economică şi, din ce se vede, aceasta va fi evitată cu greu. Dacă acum când autorităţile Gorjului se bucură de influenţă la nivel central, când majoritatea parlamentară a Guvernului condus de gorjeanul Victor Ponta poate să facă multe lucruri, nu se găsesc soluţii, ce am putea spera de la anii următori? Mă număr printre cei care cred că investiţia chineză de la Rovinari nu îşi are rostul atâta vreme cât CEO foloseşte doar o treime din capacităţile instalate iar de alte investiţii practic nu se mai aude. Dacă este să ne aducem aminte situaţia de acum 3-4 ani, se vorbea de investiţii masive la Rovinari şi Turceni, acum invocăm doar poveştile chinezeşti.
Am intrat practic într-o campanie electorală în care ar trebui să se discute şi despre Rovinari şi Turceni, şi despre Jilţ şi Motru şi despre ce mai putem face în general în acest domeniu. Deocamdată,singurul candidat de la care avem speranţe este Victor Ponta, ori şi de aici lipsesc propunerile. Premierul-candidat va pierde cu siguranţă multe voturi în zonă datorită performanţelor economice îndoielnice ale CEO dar mai ales ale managementului: datorii uriaşe la nivelul lui 2013, pierderi din activitatea de exploatare etc. Din punctul de vedere al salariaţilor, CEO e pe un „butoi cu pulbere” , iar aici factorul politic are un mare rol în girarea acestei situaţii, vorbim despre o tensionare fără rost a relaţiei Patronat-Angajat.
Colac peste pupăză sau doar campanie electorală, DNA-ul a reuşit abia acum să ia urma banilor cheltuiţi aiurea la Rovinari şi Turceni. Este de discutat dacă un manager urmărit penal mai poate să fie performant? Sau poate că asta s-a dorit! Cert este că alegerile prezidenţiale se vor câştiga sau se vor pierde şi la Rovinari şi, deocamdată, politicienii gorjeni nu par să fie conştienţi de acest lucru!