Complexul Energetic Oltenia într-o nouă societate de termoficare

Loading

Potrivit unor informații apărute în presa regională, Complexul Energetic Oltenia și Primăria Craiova negociază  înfiinţarea unei societăţi de termoficare, în care cei doi să fie acţionari cu drepturi egale. În momentul de față, unitatea care furnizează agent termic populației din Craiova se află în criză financiară, aflându-se în imposibilitatea achitării facturii pe luna martie, în valoare de 7 milioane de lei.

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a spus că propunerea a fost deja transmisă celor de la CEO: „Eu am avut o discuţie şi cu societatea de termoficare şi cu conducerea CEO şi cu secretarul de stat care răspunde de CEO, legată de viitorul acestei termoficări. Le-am transmis tuturor un singur lucru, şi anume că societatea de termoficare nu poate să existe decât într-o singură formă: o societatea în care este partener CLM şi Complexul Energetic”.

CEO ar urma să furnizeze agent termic populației din Craiova, care este produs în sistem de co-generare, funcționând în același timp cu grupul de producere a energiei electrice. „Este concepută ca o centrală electrică, ci ca o centrală pe co-generare, pe energie electrică şi termică. Ea nu poate funcţiona de sine stătător ca furnizor de energie electrică pentru că nu este rentabil. Şi atunci singura ei viaţă este legată de această Termoficare Craiova. Deci trebuie să înţeleagă şi CEO şi CET 2 şi termoficarea că numai împreună pot să depăşească acest nivel. Altfel, există varianta II în care toată lumea se debranşează, putem şi noi să găsim soluţii pentru a subvenţiona centralele termice de apartament, aşa cum s-au găsit în alte oraşe”, a declarat primarul Craiovei.

După cum vedem din aceste declarații, nu este prea clar ce câștigă CEO din această afacere. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu este un nou proiect ratat ca la Brăila.