Complexul Energetic Oltenia și-a făcut ziar. Frumos, aspectuos, lucrat, plin de informații, dar impersonal, sau aproape impersonal. Asta pentru că, deși orice ziar are, obligatoriu, casetă de redacție, cea de la ceoltenianews.ro este goală. Adică, găsești acolo doar certificarea că publicația apare sub egida Complexului Energetic Oltenia, o adresă de e-mail și un număr de telefon.
Nici un nume în casetă, nimeni nu-și asumă, astfel, conținutul ziarului, iar articolele sunt, în majoritate, nesemnate. Apar și semnături pe alocuri, la articolele inofensive, iar la cele care aduc dezvăluiri apar, probabil, pseudonime, de exemplu C. Popescu. Sau, poate, nu este un pseudonim, doar că acel Popescu nu vrea să fie recunoscut la prima strigare de cititori.
La prima vedere, ai spune că CEO s-a hotărât să fie foarte transparent și să nu mai aștepte întrebări de la presă ci să dea din casă tot ce se poate da, în așa fel încât să nu depășească limita secretului economic. Astfel, apar cifre, informații, dezvăluiri despre foști conducători ai societății despre care se scrie că au beneficiat de drepturi nemeritate.
Nu la fel de transparent s-a dovedit Complexul Energetic Oltenia când a fost să răspundă la cererile de informații publice din partea unor organe de presă, sau la invitațiile la dezbateri, motivând ori că nu poate da răspunsuri din diferite motive, ori că nu poate participa la dezbateri televizate pentru că așa s-a hotărât la nivelul decizional, deși exact în același timp organele de conducere ale aceluiași Complex Energetic Oltenia apăreau la declarații și dezbateri la alte organe de presă.
De asemenea, o regulă ce trebuie respectată de o publicație ce seamănă a ziar este aceea ca persoanele acuzate să beneficieze de prezumpția de nevinovăție până la o sentință definitivă și irevocabilă a unei instanți și, mai mult, să i se dea dreptul să se apere, adică să i se ceară un punct de vedere în legătură cu acuzațiile făcute.
Ce e, însă, cel mai ciudat, este modul în care sunt redactate anumite articole, care te duc cu gândul la condeiul unui ziarist indignat de ce a putut să constate că s-a întâmplat într-o societate de stat, după ce s-a luptat să se documenteze pe subiect și nu la un articol scris în ziarul societății de stat de mai sus. Iată un singur exemplu: „Ani de zile, mineritul și energia din Gorj, Mehedinți, Dolj și Vâlcea au fost căpușate în nenumărate moduri. Cel mai ușor mod de a face bani pe seama sistemului l-a reprezentat brevetarea unor invenții sau soluții tehnice, mai deloc utile companiilor, însă surprinzător de profitabile pentru inventatori. Miliarde de lei vechi s-au scurs din conturile acestor companii, fie că este vorba de SNLO, Complexul Turceni sau Complexul Rovinari, în buzunarele a câțiva oameni care s-au trezit, peste noapte, să reinventeze roata. ”
Pentru cei care nu văd legătura, fac precizarea că din societățile menționate în ghilimele s-a născut Complexul Energetic Oltenia, cel care editează ziarul din care am citat, iar angajații sunt cam aceiași, doar că s-au rotit între ei la conducerea societăților anterioare și a societății actuale, în funcție de apartenența politică a acestora, fățișă sau dosită și de partidul care se află, la un moment dat, la putere.