În intervalul 9-13 martie 2015, 10 elevi şi 4 profesori de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” au participat la cea de-a parte reuniune din cadrul proiectului Comenius Multilateral „Eden Garden Is Near Us”. Aceasta s-a desfăşurat în localitatea Velenje, din Slovenia.
Alături de organizatori, Šolski Center Velenje şi un număr de 15 elevi şi profesori de la celelalte şcoli partenere (IES Arcebispo Xelmirez I Santiago de Compostela – Spania, Kozakli Anadolu Lisesi – Turcia şi 2nd Gymnasio Kalamarias – Grecia), echipa din România a participat la dezbateri legate de conservarea biodiversităţii în arealele naturale protejate, managementul şi promovarea acestora la nivel (inter)naţional, managementul deşeurilor în zone afectate şi combaterea efectelor negative survenite, valorificarea potenţialului natural al zonelor protejate etc.
Aplicaţiile de teren au inclus vizite în Valea Logar (Logarska Dolina), una dintre cele mai frumoase văi din Alpi, protejată ca şi parc natural, iar în cadrul acesteia: Acul (Igla – o coloană de piatră pe malul râului Savinija), cascada Palenk (o cădere de apă de 78 m, care în sezonul rece este folosită pentru căţărări pe gheaţă), situl de exploatare a marmurei de Solčava (cu inserţii roşii), muzeul peşterii Potočka zijalka (este situl arheologic unde a fost descoperit cel mai vechi ac de cusut din lume). Cea de-a doua aplicaţie de teren a presupus vizitarea spectaculoaselor Peşteri Škocjan, incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1986. Considerat unul dintre cele mai importante sisteme de peşteri din lume, prezintă un fenomen natural unic, creat de râul Reka. În zona carstului, râul îşi adânceşte cursul atât prin eroziune, cât şi prin coroziune în calcar. Astfel, în faţa unui perete de rocă, dispare complet în subteran, formând unul dintre cele mai lungi canioane subterane de pe glob. Tot în categoria superlativelor se încadrează şi Camera Martel, fiind una dintre cele mai mari camere subterane cunoscute (cu un volum de peste 2 mil. m3).
Vizitele culturale au început cu vizitarea oraşului Velenje, un interes deosebit prezentând Parcul Soarelui, Castelul Velenje, lacul natural Škale şi lacurile Velenje şi Šoštanj, formate pe fondul exploatărilor miniere subterane din zonă.
Tot în sfera culturală se încadrează şi participarea la sărbătoarea Gregorjevo (sărbătoare care, înainte de trecerea la calendarul Gregorian, era considerată ziua de început a primăverii – celebrată în data de 11 martie), pe malurile lacului Velenje, elevii şi profesorii lansând bărcuţe luminate, confecţionate în prealabil din materiale reciclate.
Vizitele culturale au fost completate de vizitarea capitalei Sloveniei, Ljubliana. Cu o istorie de peste 5000 de ani, oraşul a oferit imagini de neuitat tuturor participanţilor.
Prof. Anca Minoniu