Colegiul Naţional „Spiru Haret”

Loading

Colegiul Naţional “Spiru Haret” este instituţia de învăţământ liceal care a avut, anul trecut, cele mai mari medii de admitere din Gorj şi care are un impresionant număr de discipline opţionale, 180. De asemenea, elevi de aici au fost singurii care au reprezentat România la  Zilele Euroşcoala de la Strasbourg, cântă în Corala “Ad Astra”, joacă teatru în trupa colegiului, sau învaţă la clasă în două limbi.  Iar cuvântul de ordine e performanţa.

colegiul-national-spiru-haretColegiul Naţional “Spiru Haret” are, în prezent, 1307 elevi, în 48 de clase, dintre care 8 clase sunt de I-IV, 6 clase de gimnaziu şi 34 de liceu. Aici predau 87 de învăţători şi profesori (dintre care 59 cu gradul I şi 14 cu gradul II didactic), dintre care 5 sunt doctori în ştiinţe şi 3 doctoranzi. Echipa de conducere e formată din: prof. Gheorghe Gorun- director, prof. Carmen Cosmulescu- director adjunct, prof. Mirela Bivolaru- director adjunct, prof. Gabriela Crudu- coordonator programe şi proiecte educative şi ec. Ancuţa Arsenie – contabil- şef.
Rezultatele anului trecut
În anul şcolar 2007- 2008, la “Spiru Haret” au învăţat 1310 elevi, dintre care au promovat 1285 (98,10%). Dintre aceştia, 873 (67,96%) au medii generale între 9 şi 10, 363 (28,25%) medii generale între 8 şi 9, 44 (3,4%) între 7 şi 8 şi 5 (0.39%) între 6 şi 7. Şi rezultatele la bacalaureat au fost foarte bune, 85% din medii fiind peste 9, iar în ultimii 7 ani nu a fost nici un respins (2-3 fiind, doar, în decurs de 10 ani).
Cât despre admiterea 2008, la “Spiru Haret”, cu toate că 40% dintre elevi vin din mediul rural, au fost cele mai mari medii de intrare din judeţ, colegiul aflându-se pe primul loc la filologie, informatică şi informatică- engleză bilingv.
„Cea mai mare satisfacţie a mea este cererea absolvenţilor de gimnaziu de a studia la “Spiru Haret”, de remarcat fiind faptul că 40%  sunt din mediul rural. Pot spune că cei mai buni elevi de gimnaziu vin la colegiul nostru. Spun asta pentru că evalurile interne arată că 95% dintre elevii noştri au medii peste 8 şi 85% medii peste 9, iar evaluările externe, de la olimpiade confirmă pe cele interne. Dacă statistice mint, mint şi eu. Iar dacă învăţăm bine într-o şcoală modernă, folosesc acest prilej pentru a mulţumi primarului Florin Cârciumaru, Primăriei Târgu Jiu şi Consiliului Municipal, care au fost tot timpul alături de noi şi ne-au sprijinit financiar.”
Prof. Gheorghe Gorun, director Colegiu Naţional “Spiru Haret”

Cea mai bogată paletă de specializări
Colegiul Naţional “Spiru Haret” are cea mai bogată paletă de specializări dintre toate instituţiile de învăţământ liceal din Gorj. Aici se studiază la clase de filologie, engleză intensiv, ştiinţe sociale, ştiinţe ale naturii, franceză bilingv, matematică- informatică intensiv, matematică- informatică engleză bilingv şi pedagogie. În afară de asta, elevii pot opta, în timpul colegiului, pentru o multitudine de discipline opţionale, în număr de 180, printre care: istoria comunismului, comunicare nonverbală, literatura română în comunism, folclor literar românes, psihologia vieţii cotidiene, mass media- jurnalism, inteligenţa emoţională, viaţa cotidiană în comunism. Aceste discipline opţionale apar la propunerea profesorilor, acestea fiind analizate de inspectorul de specialitate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, după care este aprobat cursul în sine şi apoi este propus elevilor, care pot opta sau nu pentru el. Disciplinele opţionale sunt propuse elevilor, iar cele care sunt adoptate trebuie să fie acceptate de jumătate plus 1 dintre elevii clasei.

Şcoală europeană
După ce, în 2006, directorul Gheorghe Gorun a fost declarat managerul anului, în 2007 Colegiul Naţional “Spirul Haret” a fost declarat şcoală europeană, iar anul acesta 25 de elevi şi trei profesori au participat la “Zilele Euroşcoala” de la Strasbourg, aceasta fiind sigura şcoală  care a reprezentat România la acest eveniment. Asta după ce, în 2008, elevii de la două clase de a XI-a au participat la concursul Euroşcoala (elevii de la engleză intensiv şi matematică informatică engleză bilingv). Cu această ocazie, elevii au luat cuvântul în Parlamentul European, au făcut propuneri şi au primit diplome semnate de preşedinte. Profesorii care s-au ocupat de această activitate sunt Gabriela Crudu, Carmen Cosmulescu şi Cristina Fâcea.

Rezultate foarte bune la olimpiade
Elevii de la “Spiru Haret” participă în număr mare la olimpiadele şcolare, mulţi dintre ei luînd primele locuri la nivel judeţean şi participând la fazele zonale şi chiar naţionale: limba română, limba engleză, limba franceză, istorie, socio-umane, pedagogie, psihologie, informatică, atletism, volei, bergminton, istorie în dimensiune virtuală, latină, religie. Chiar şi la educaţie tehnologică s-au înregistrat performanţe, elevii de gimnaziu ocupând la această disciplină, la olimpiadă, locurile 1, 2 şi 3.

Pasiuni
Colegiul Naţional “Spiru Haret” oferă elevilor săi şi posibilitatea de a-şi exercita pasiunile, în cadru organizat şi cu rezultate deosebite. Corala “Ad Astra”, coordonată de Laurenţiu Popescu, este câştigătoarea a numeroase concursuri. Formaţia de teatru “Stelian Sterescu” este de două ori câştigătoare a marelui premiu al Festivalului Judeţean de Teatru pentru Elevi ”Constantin Stanciovici Brănişteanu” şi de două ori câştigătoare a premiului I.

Decizii comune
Toate activităţile din Colegiul Naţional “Spiru Haret”, aflate în afara celor obligatorii, sunt hotărâte democratic, deciziile fiind luate într-o perfectă colaborare între corpul profesoral, Consiliul Reprezentativ al Elevilor (condus de preşedinte Alexandra Mănescu) şi Consiliul Reprezentativ al Părinţilor (condus de preşedinte Dacia Popescu). Ultimul din cele trei organisme au avut, de-a lungul timpului, substanţiale contribuţii financiare, la decizia părinţilor şi cu ajutorul lor fiind făcute recondiţionări de spaţii şi de mobilier şi chiar achiziţionări de calculatoare.

Proiect plan şcolarizare an şcolar 2009/2010

Clasa I    2 clase    25 elevi    50 elevi
Clasa a V-a    2 clase    25 elevi    50 elevi
Clasa a IX-a    8 clase    28 elevi    224 elevi

A. Filieră teoretică:    7 clase    28 elevi    196 elevi
1. Profil uman:    4 clase    28 elevi    112 elevi
a) filologie:    3 clase    28 elevi    84 elevi
-filologie    1 clasă    28 elevi    28 elevi
-filologie engleză intensiv    1 clasă    28 elevi    28 elevi
-filologie franceză bilingv    1 clasă    28 elevi    28 elevi
b) ştiinţe sociale    1 clasă    28 elevi    28 elevi
2) Profil real:    3 clase    28 elevi    84 elevi
a) ştiinţele naturii:    1 clasă    28 elevi    28 elevi
b) matematică informatică    1 clasă    28 elevi    28 elevi
(engleză bilingv)
c) matematică informatică    1 clasă    28 elevi    28 elevi
(intensiv)

B. Filieră vocaţională:    1 clasă    28 elevi    28 elevi
1. Profil pedagogic    1 clasă    28 elevi    28 elevi
a) învăţători educatoare    1 clasă    28 elevi    28 elevi

2 Comments on “Colegiul Naţional „Spiru Haret””

  1. Cred ca ar fi trebuit sa se vorbeasca mai mult despre copiii care au reprezentat Romania la Parlamentul European la Strasbourg pe 9 mai de ziua Europei, dar din pacate acest lucru nu intereseaza pe cei care spun ca reprezinta tinerii, cei din conducerea judetului sau parlamentarii gorjeni, ce ar trebui sa promoveze mai mult aceste valori, mai ales ca ei au reusit aceasta performanta doar prin munca lor.

  2. mi-as dori sa vad lista completa a disciplinelor optionale din Spiru Haret. ma poate ajuta cineva? va rog mult!!!!

Comments are closed.