CJCPCT a aniversat o jumătate de secol de la înființare

Loading

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj a aniversat în această săptămână  50 de ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost onorat de oficialități-prefectul de Gorj, Ciprian Florescu; vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor; viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor-dar și de alți oameni de cultură și reprezentanți mass-media.

Aniversarea a fost marcată festiv chiar la sediul instituției din centrul municipiului Tg-Jiu. Au fost lansate cu acest prilej și lucrările a doi autori: Pompiliu Ciolacu – „Icoana de vatră” şi Mircea Tutunaru – „Sărbătorile de iarnă pe Valea Motrului”, ambele apărute la editura CJCPCT. Tot cu acest prillej a fost vernisată şi expoziţia de etnografie cu obiecte de uz gospodăresc, costum popular, icoane de vatră din colecţiile Gabriel Boiangiu şi Pompiliu Ciolacu. A fost lansat Albumul aniversar „CJCPCT Gorj ’50” şi s-au acordat  plachete omagiale.

Manifestările s-au întins și peste hotare. La Plevna, în Bulgaria, va fi vernisată expoziţia „100 de artişti pentru 100 România”. Expoziţia închinată celebrării Centenarului Marii Uniri şi sărbătoririi celor 50 de ani de existenţă a Centrului de Creaţie este vernisată şi la Muzeul de Artă din Plevna, unde vor avea loc mai multe evenimente cu ocazia Zilei Naţionale a Bulgariei. CJCPCT Gorj  se află într-un parteneriat cu şapte muzee din Bulgaria, artişti plastici şi scriitori bulgari participând la evenimentele organizate de gorjeni. În luna martie va fi sărbătorită şi împlinirea a 80 de ani de la fondarea Căminului Cultural Judeţean „Tudor Vladimirescu”.