Cineva ne ia de fraieri!

Cornel ŞomâcuDe câteva săptămâni lucrurile par să o fi luat-o razna în România, sau cel puţin asta vedem în mass-media, după ce fratele preşedintelui a fost demonstrat-subliniem, doar cu ajutorul presei-ca şpăgar pentru trafic de influenţă. Aproape zi de zi ni se livrează fumigene sau „ciorbe reîncălzite” doar nu o să fim atenţi când fratele preşedintelui, altfel „alb şi imaculat”, va fi scăpat din mâinile „oligarhului” Voiculescu. În anumite structuri ale Justiţiei se pare că s-a pierdut busola, românii nu sunt o ţară de oligofreni care să poată fi manipulaţi de o asemenea manieră, fratele preşedintelui a luat banii după cum spune cu gura lui proprie(sic!) şi personală. Restul e vânare de vânt!
E foarte bine că structurile de justiţie ale statului îşi fac treaba, cel puţin unele-din cele apreciate de americani-se prezintă cu ceva rezultate, dar din cauza copacilor nu vedem pădurea. Sunt dosare care trenează de mulţi ani la Parchet sau în Justiţie în timp ce altele sunt grăbite atât de mult încât ai crede că de ele depinde însăşi soarta ţării. Cazul Voiculescu, de pildă, ca simplu cetăţean mie îmi ridică câteva semne de întrebare, judecătorii ba sunt arestaţi, ba ies la pensie iar alţii judecă înainte de a fi citit dosarul. Aşa că e foarte greu să credem în vinovăţia magnatului când se poate atât de uşor să arătăm „forţările”, parte pentru că există un trust de presă ostil preşedintelui şi parte că trebuie să avem un alt scandal în atenţia publică.
Anul acesta ca şi în perioada similară a anului trecut ne-a fost livrat câte un scandal legat de examenul de Bacalaureat, la Bucureşti şi Arad, în anul acesta. Sunt lucruri care trebuie să înceteze-exemplul examenelor pe bani-dar toate „organele” care se ocupă ar putea să vadă şi alte lucruri în primării, consilii judeţene, direcţii descentralizate, ca să vorbim tot de bugetari. Să se intimideze oamenii legii la sumele mari vehiculate la licitaţii şi toate cele? La concursurile pentru posturi aranjate? E foarte bun exemplul dat în şcoli dar o frecţie la un picior de lemn dacă nu se luptă şi cu marea corupţie!
Cel puţin DNA-ul şi ANI, instituţiile cele mai lăudate prin diverse cancelarii occidentale, par să aibă rezultate doar pe criterii politice şi acest lucru nu le va aduce încrederea populaţiei. Şi nu presa le strică imaginea, ci maniera diferită de a lucra cu factorul politic. Cele două instituţii, în multe din cazuri, par doar fabrici de zgomote pentru acoperirea unor subiecte de pe ordinea de zi.