Cinematografia, poartă către o altfel de educație la ”Magheru”

Loading

În perioada 17-23 OCTOMBRIE 2021, s-a desfășurat mobilitatea proiectului ERASMUS+ KA229 2019–1–PL01–KA229–065087_4, ,,IMPROVING FUNCTIONAL SKILLS OF STUDENTS BY USING CINEMA”, cu deplasarea echipei COLEGIULUI TEHNIC ,,GENERAL GHEORGHE MAGHERU” în Polonia, la ZESPÓŁ SZKÓŁ în PUCHACZÓW.

În această mobilitate au participat trei elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Ciutacu Tudor, Ciobanu Spiridon Leonardo, Neicuțescu Ciprian, însoțiți de doamnele profesoare Crăc Elena și Mocanu Emilia, precum  elevi și profesori din țările partenere: Grecia, Turcia, Italia, Polonia. Acest proiect urmărește îmbunătățirea abilităților elevilor de comunicare în limba engleză prin utilizarea cinematografiei, astfel s-au desfășurat activități de socializare bazate pe jocuri cu tematică specifică proiectului, vizite culturale care au reprezentat un punct de plecare în realizarea produsului final al acestei mobilități: un film care să surprindă problemele sociale din Polonia.

Elevii au lucrat în echipe mixte, având ca obiectiv atât comunicarea înlimba engleză, dar și realizarea unui film bazat pe interviuri cu locuitorii din Lublin, prin care să surprindă problemele sociale ale comunității. Cadrele filmate pe parcursul mai multor zile au fost prelucrate de către elevi, fiecare echipă prezentând produsul final, filmul, care a pus în valoare abilitățile și cunoștințele elevilor din domeniile informaticii, artei cinemaotografice și comunicării în limba engleză.

Un alt obiectiv important care a fost atins l-a reprezentat prietenia ce îi va lega pe elevii țărilor partenere, prin lucrul la proiecte comune, învățând reciproc, descoperind alte culturi și civilizații pe care și-au propus să le cunoască și prin vizite personale ulterioare.

Scopul proiectului, consolidarea competențelor digitale, a celor lingvistice, prin realizarea de filme, dezvoltarea creativității și abilitatilor de gândire critică, abordând în același timp aspecte sociale, subliniind atât diferențele, cât și asemănările dinte elevi, cu accent pe valorile fundamentale, a fost atins și prin realizarea de trailere de către echipa fiecărei țări, tema primită la ultima vizită înTurcia, mereu actuală, fiind MIGRAȚIA. 

Consider că activitățile desfășurate în mobilitatea din Polonia, țara coordonatoare, au fost un succes, unii elevi ai Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu participând pentru prima dată la un proiect Erasmus transfrontalier, în care și-au îmbunătățit comunicarea în limbile engleză, poloneză, greacă sau italiană, prin prieteniile legate, amintind și aspectul cultural drept foarte important. Următoarea mobilitate a Proiectului va avea loc în Italia, elevi și profesori colegiului pregătindu-se deja pentru realizarea de filme și prezentări.

Cred că un liceu tehnologic, așa cum este  Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” are imperios nevoie și de un alt tip de proiecte Erasmus, vizând pregătirea elevilor pentru cultură și viață, pentru o altă viziune asupra unui viitor loc de muncă, devenind cetățeni europeni conștienți de valorile naționale și, de ce nu, uomo universale.

Prof.dr. Verdeș Maria-Rocselana