Cine seamănă vânt, culege furtună!

Fostul președinte Traian Băsescu trece prin momente grele atât pe planul sănătății cât și al imaginii publice, după un verdict definitiv de colaborator al Securității. Cel mai contestat  om politic  din ultimii 30 de ani, se poate spune că fostul președinte al României a primit ce merita după prestația sa de ministru și de președinte de țară. A surprins  neplăcut, totuși,   în ultimele zile atitudinea unor foști colaboratori  ai lui Băsescu, politicieni și ziariști, care nu doar că s-au dezis de fostul șef dar acum îl și înjură și îi doresc cele mai negre lucruri. S-a mers până acolo încât Traian Băsescu, un om de 70 de ani și istoric medical complex, a fost acuzat că și-ar fi regizat problemele medicale pentru a muta atenția publică de la verdictul de colaborator al Securității.

Președinte al României timp de 10 ani, cu mandate obținute prin manipularea grosolană a românilor-ne mai aducem aminte de lacrimile din scena cu Stolojan în 2004 sau noaptea care a întors  numărătoarea voturilor  în 2009-Traian Băsescu ar putea să pună în scenă o asemenea piesă. Doar că nu știm la ce i-ar mai folosi, e deja o amintire a unei epoci apuse. Nu ar fi exclus să aflăm, mai devreme sau mai târziu, că a fost omul rușilor în 2009 când îl acuza pe Geoană de aceleași lucruri. Promovarea lui Geoană la NATO ne arată clar că nu el era omul lui Putin în România. Cum și verdictul lui Băsescu din aceste zile spune ceva și nu ne referim aici la Justiție, este un semnal pentru cineva. Fostul președinte este posibil să fi supărat pe cineva prin faptul că nu a vrut să se retragă și să își scrie memoriile.

Auzim în spațiul public că Băsescu ar trebui să aibă acum și probleme penale pentru că nu a declarat  colaborarea  cu Securitatea. Dar a declarat cineva așa ceva? Personal, ca element de cercetare istorică, cred că toți cei cu funcții de asemenea anvergură în regimul comunist au semnat ”pactul cu Diavolul”. Pentru unii dovezile nu au mai apărut niciodată, pentru alții au fost date la comandă. În acest sens, răspunderea penală a fostului președinte ar trebui să se facă  în aceeași măsură cu a membrilor CNSAS care au semnat patru verdicte de necolaborare. De asemenea, CNSAS-ul ar trebui anchetat  pentru activitatea defectuoasă, vădit părtinitoare și clar ineficientă din ultimii ani.

Trăgând linie, Băsescu a condus o epocă din trecutul nostru recent de care nu ne aducem aminte cu plăcere. Modul cum a făcut-o i-au adus arestarea fratelui, a ginerelui, condamnarea fiicei și a Elenei Udrea. Ceilalți colaboratori s-au reșapat  și cei mai mulți sunt acum la guvernare sub steag liberal sau social-democrat. Să fi fost doar el vinovat pentru tot trecutul? În mod indubitabil, regimul său a fost unul democratic  chiar în țara ”democrației originale”. A plătit și va mai plăti în această viață. Ar trebui să ne gândim la o altă zicere din înțelepciunea poporului român, despre dispăruți(din viața publică) doar de bine!