Cine plătește oalele sparte?

Am ajuns și la finalul celei mai mari greve din învățământ, iar părerile sunt împărțite. Parcă toată lumea a suferit o înfrângere, deși, cel puțin teoretic, de luna viitoare vor fi salarii ceva mai mari, cât să acopere rata inflației. Deși a bombănit din nou cu prioritatea națională și ținerea de cuvânt, ex-premierul Ciucă va fi  amintit, de acum încolo, că era în funcție în timpul grevei profesorilor. Clasa politică nu a înțeles nimic, sau, cel mult, că va avea mai puțini bani pentru mașini, secretare, clientelă etc. De la Ciucă la Ciolacu, de la Bode la Grindeanu și Budăi, se poate simți mai degrabă, decât  vedea, o anumită aversiune față de școală. Cine știe cine i-o fi dat 3 în școală noului premier!

Din nefericire, România se duce cu pași siguri spre dezastru, pentru că e greu de crezut că Guvernul Ciolacu va strânge cureaua în prag de alegeri, iar toate sectoarele bugetare, întemeiat sau nu, vor cere mai mulți bani la salarii. Ar trebui să fie  un guvern de sacrificiu pentru ei, a se citi PSD și PNL, dar și pentru noi, pentru că aceeași alianță politică e greu de crezut că va conduce mai bine decât a făcut-o până acum, de a scos toți profesorii în stradă.  Cum guvernarea a fost slabă mai bine de un an, e adevărat, după două eșecuri de dreapta, ar fi și greu să avem speranțe. Și, totuși, cum Ciolacu e socotit actor într-o misiune de sacrificiu, poate aici să fie și norocul, nu suntem noi, românii, optimiști?

Cine decontează costul electoral al grevei? Dat fiind impactul grevei, anul viitor Coaliția ar trebui trimisă acasă, lucru ce nu se va întâmpla, din lipsă de alternativă credibilă. Așa își spun râzând în barbă liberalii și pesediștii, doar că AUR și USR sunt pe trend de creștere. Și, totuși, costuri vor fi și nu puține. Datorită eșecului programului ”România Educată”, a declarațiilor inoportune ale președintelui Iohannis  și a altor lideri liberali, PNL-ul ar putea plăti electoral cel mai mult. Speranța ar fi  ca românii uită repede!

De reținut  ar fi și cele spuse de scriitorul și profesorul universitar Radu Vancu, alăturat grevei ”Sunt mândru că sunt un punctuleț în extraordinara fotografie a demnității voastre de pe podul Basarab. Care a devenit, grație vouă, Podul Demnității. Greva a fost suspendată fără să fiți întrebați, e adevărat. Și liderii sindicali trebuie să răspundă pentru asta. Dar ați obținut o victorie. Sunteți o forță pe care politicul nu-și va mai permite să o ignore!”. Subscriem!