Centru de informare la Coloana fără Sfârșit

Primăria municipiului Târgu-Jiu, prin Centrul municipal de cultură „Constantin Brâncuşi”, are în plan construirea şi amenajarea unui centru de informare în zona parcului Coloanei fără Sfârşit din oraş, propunerea urmând să fie supusă votului Consiliul Local. Aici turiştii vor putea vizita expoziţia de fotografie care reprezintă instalarea monumentului în 1937, vor putea să bea o cafea, să se informeze şi să cumpere suveniruri. De asemenea, în curând vor fi amplasate panouri indicatoare la intrările în oraş şi pe traseele care să conducă turiştii spre operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu.

Centrul de informare de la Coloană va găzdui şi fotografii de la instalarea monumentului, din 1937
Centrul de informare de la Coloană va găzdui şi fotografii de la instalarea monumentului, din 1937

Construcţia centrului de informare va fi amplasată la nivelul străzii, acoperişul acesteia urmând a fi peluzat şi integrat în peisajul vegetal al parcului.
„În parcul de la Coloană se impune un spaţiu dedicat primirii turiştilor şi informării acestora. Am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie ar fi să amenajăm noi acest spaţiu şi credem că cel mai bun amplasament ar fi pe strada de lângă Coloana fără Sfârşit, de unde vom disloca un mal de pământ pentru a putea începe lucrările. Având în vedere că locul unde va fi centrul este mai jos decât nivelul parcului, nivelul superior al imobilului va ajunge la nivelul parcului sau chiar îl va depăşi puţin. O să studiem dimensiunile pe care le putem acorda centrului, va fi în proximitatea coloanei, foarte aproape de monument. Am discutat şi despre posibilitatea amenajării unor parcări pe o bandă pentru autocare”, a precizat Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi.
Clădirea va include un spaţiu expoziţional – care va găzdui expoziţia de fotografie donată de Sorana Georgescu Gorjan cu fotografii făcute în timpul turnării modulelor şi asamblării Coloanei fără sfârşit – un punct de informare turistică şi comercializare de suveniruri şi un spaţiu de relaxare pentru turişti. Dacă hotărârea va fi  aprobată de Consiliul Local, până la sfârşitul anului va fi organizat concursul de proiecte şi obţinerea avizelor necesare de la Ministerul Culturii, construcţia urmând a începe în 2012.

Panouri indicatoare
O altă problemă pe care o au turiştii la operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, pe lângă informaţii şi parcare este şi orientarea prin oraş. Aceasta va fi rezolvată din această toamnă, urmând ca la toate intrările din Târgu Jiu să fie amplasate panouri mari, care să atenţioneze pe turişti că intră în oraşul lui Brâncuşi, iar întregul traseu spre opere va fi presărat, de asemenea, cu indicatoare vizibile.