Celebrarea Zilei Crucii, în amintirea lui Enache Cartianu, fost primar, împușcat în curtea actualului muzeu „Casa Cartienilor”

Muzeul „Casa Cartienilor” a fost, vineri, gazda unui eveniment plin de semnificații, organizat în amintirea celui care a fost Enache Cartianu, fost primar al fostei comune Cartiu, ce ține acum de comuna gorjeană Turcinești. Urmaș al ceaușului Hristea Cartianu, (care a construit impresionanta casă în 1760), Enache a fost împușcat în curtea ei, iar cum astăzi este ziua Înălțării Sfintei Cruci, evenimentul a avut ca punct de plecare crucea ridicată de urmași în curte, în amintirea celui asasinat aici.

La evenimentul desfășurat sub genericul „Simbolul crucii în tradiția populară”, au fost prezenți peste 40 de participanți, printre care și elevi, împreună cu cadre didactice de la Școala Gimnazială „Grigore Geamănu”, din localitate. A venit chiar și preotul satului cu crucea, așa cum se merge la fiecare casă, în așteptarea zilei Înălțării Sfintei Cruci, care se prăznuiește pe 14 septembrie, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt al crucii lui Iisus Hristos. Cei prezenți au vizitat muzeul, s-au bucurat să admire o expoziție pregătită special pentru ei, cu cruci de mână și pristolnice (dintre care un model foarte rar întâlnit, din piatră), au țesut în război și au participat la un atelier de modelaj și pictură. Ei și-au realizat pandantive din lut, imprimate cu pristolnicul, ce se folosește pentru imprimarea pe prescuri a crucii și a inscripției în scrierea chirilică „IIsus Hristos – biruitorul”. De asemenea, au pictat magneți de frigider, cu imagini care să le amintească de această zi specială, petrecută la Muzeul „Casa Cartienilor”.

Pentru sufletul lui Enache Cartianu, participanții au fost serviți cu dulciuri și suc natural, din partea Pensiunii „Casa Cartianu”, ridicată chiar alături, de urmașii Cartienilor. Noua construcție păstrează anumite caracteristici arhitectonice ale vechii clădiri, în special forma acoperișului, așa cum a cerut Comisia Monumentelor Istorice, pentru că pensiunea se află lângă monumentul istoric, Muzeul „Casa Cartienilor”.

Povestea evenimentului

Evenimentul de vineri a fost organizat ca parte a programului de promovare a Muzeului „Casa Cartienilor”, după ce, în 2022, acesta a fost inclus în Ruta culelor din România, prin Programul „România Atractivă”, Componenta 11 – Turism și Cultură, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin realizarea unor astfel de activități, se urmărește creșterea atractivității ca destinație turistică a comunei Turcinești, prin creșterea vizibilității obiectivului turistic Muzeul „Casa Cartienilor”.

De ce a fost împușcat Enache Cartianu!

Enache Cartianu a devenit victima asasinatului, care a avut loc în anul 1875, în urma rivalității politice cu renumitul deputat Dincă Schileru (din comuna vecină Schela), potrivit unor scrieri. Altă variantă prezintă drept cauză a asasinatului faptul că ar fi fost vorba despre o rivalitate în dragoste, tot Dincă Schileru fiind autorul moral al crimei. Ceea ce este sigur, e înscris pe crucea ridicată chiar la colțul Casei Cartienilor, în locul unde Enache a fost împușcat: „Aici a expiratu Ianache Cartianu prin anima împușcatu de Vassile al lui Șierbanu în fatala noapte de 22-23 iuliu 1875”. Maria Cartianu, cea care se îngrijește de muzeu, nora ultimului urmaș al Cartienilor care a locuit în casă, le-a povestit celor prezenți că „anima” din inscripție înseamnă „inimă” și că făptașul, un nepot de frate al lui Enache Cartianu, a pus în armă o jumătate de galben, cu care l-a împușca în inimă pe unchiul său, pentru că se spunea, în acele vremuri, că trebuie să tragi cu o jumătate de galben, dacă vrei ca victima să nu scape cu viață.

Casa Cartienilor, monument istoric

Casa Cartienilor, așezată pe malul drept al pârâului Cărtior, declarată monument istoric, este reprezentativă pentru arhitectura românească de secol XVIII, fiind construită pe un nucleu de culă (de la turcescul Kule – turn). Este o construcție semifortificată, specifică locuințelor boierești din acea perioadă, care aveau atât rol de apărare cât și de locuire. Deși în Oltenia și în Muntenia au existat și încă mai există, ca și la sud de Dunăre, multe cule boierești, caracterul de unicitate dat de pridvoarele largi din lemn, adăugate în timp la casa-culă a Cartienilor, a făcut să fie considerată reprezentativă pentru locuințele boierești din acele vremuri. Astfel, macheta acesteia a fost expusă la loc de cinste. Ea se află în Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. 

Muzeul „Casa Cartienilor” este în subordinea Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și adăpostește Muzeul Costumului Popular din Zona Gorjului. Și-a păstrat, însă, numele de Casa Cartienilor, pentru că, în același timp, poate fi considerat casă memorială a familiei Cartienilor, aici aflându-se atât obiecte ce au aparținut familiei, cât și fotografii și documente. Vizitatorii care vin aici află, astfel, atât istoria costumului popular gorjenesc, cât și povestea casei și a familiei, precum și despre oamenii mari ai țării care i-au trecut pragul. Asta pentru că mulți dintre urmașii ceaușului Hristea Cartianu, ca și el, de altfel, au fost oameni importanți, atât pentru istoria Gorjului, cât și a țării.