Ce nu ne spune Marcel Ciolacu?

De la 1 noiembrie 2023  România limitează drastic plățile cash în numele luptei cu evaziunea fiscală. Deși are intenții bune, premierul Marcel Ciolacu ignoră sau vrea să ascundă două lucruri foarte importante, incapacitatea instituțiilor statului de a combate evaziunea fiscală și slaba dezvoltare a plăților digitale în România. Așa cum am mai făcut în România pe vremea USR, politicienii noștri cred că dacă declară la televizor că ne-am digitalizat, acest lucru chiar se întâmplă. România cifrelor ne arată că un sfert dintre români nu au nici un cont bancar iar din cei care au, mai puțin de o treime fac plăți electronice.

În esență, demersul premierului cu limitarea plăților cash e corect din punctul de vedere al electoratului tradițional social-democrat, pensionarii și oamenii cu venituri mici nu sunt afectați cu limitarea cash-ului.  Electoratul urban și afaceriștii mici, noile direcții pe care merge PSD-ul reformat, vor suporta un șoc cu aceste măsuri cel puțin controversate. România rurală este departe, ca dezvoltare, de ce cred Marcel Ciolacu și colegii săi de partid din birourile guvernamentale..  Veniturile modeste lasă legea fără urmări pentru mulți români dar pune pe butuci afacerile mici, mai ales acolo unde nu au pătruns supermarketurile. Nu este exclus ca în spatele acestei măsuri cu limitarea cash-ului, după model european, să existe interese ascunse în favoarea comercianților mari în dauna celor mici.

Premierul declară la televizor că este ”apostolul” luptei cu evaziunea fiscală și corupția: ”Cum vreți să combat evaziunea? Vreți un premier care vine la TV să se plângă ca o babă. Dacă se fură cu portbagajul spagă. Cum își mai iau Ferrari cu sacoșa? Cum cheltui banii cu sacoșa dacă ai limitare 5.000 de lei. Cine intră în casă să verifice cash-ul?”. În afara faptului că lupta împotriva corupției ar trebui dusă altfel, remarcăm că ”portbagajul” a fost brevetat de un coleg al domniei sale de partid din cea mai săracă zonă din țară. Iar varianta  că cei care au bani la greu, dobândiți sau nu ilicit, vor fi ”limitați” de măsurile lui Ciolacu e la fel de adevărată cu ideea că politicienii mor de dragul românilor. Ce nu ne spune Guvernul, ce nu ne spune Marcel Ciolacu, poate că Bruxelles-ul a decis o asemenea măsură?