În comuna gorjeană Polovragi sunt mai multe investiții în stadiu de execuție, atât la capitolele drumuri, apă și canalizare, cât și în domeniile cultural, sportiv, educațional și social. Primarul localității, Gheorghe Epure, spune că lucrările sunt necesare pentru dezvoltarea turistică și culturală, dar și pentru creșterea confortului locuitorilor.
Reporter: Ce lucrări aveți în implementare, în prezent, pe raza comunei Polovragi?
Gheorghe Epure: În implementare, acum, sunt două proiecte de asfaltare de drumuri locale. Este un proiect pentru 8 km de drumuri, pe fază de încheiere, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, Submăsura 7.2 și, acum, încă 7,5 km, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Acum s-a început asfaltarea spre Mănăstirea Polovragi și spre Valea Verde, după aceea urmează să asfaltăm sus, pe la pensiuni. De asemenea, s-a început, pe Programul Național de Redresare și Reziliență, modernizarea Căminului Cultural, unde se vor monta panouri fotoelectrice și încălzire prin pompe de căldură. La un corp de la școală se va începe lucrarea de reabilitare termică, este la licitație acum, tot pe PNRR. La fel, prin PNRR, avem piste de biciclete, de la mănăstire până la vatra Târgului, la care s-au început deja lucrările.
R.: Pe unde va fi traseul?
Ghe.E.: Lungimea totală este de aproape 7 km, pe ambele sensuri și traseul va fi pe acostamentul drumului județean și al celui comunal. Avem, de asemenea, o lucrare de canalizare, acum iese la licitație, de apă potabilă, deci scoatem la licitație acum, tot pe Anghel Saligny, și canalul și apa.
R.: Sunt extinderi de rețea?
Ghe.E.: Vrem să mărim capacitatea, pentru că această secetă a demonstrat că debitele sunt, în continuare, mici. Numărul consumatorilor a crescut, în ultimii ani, de la 600 la 900, deci încă jumătate din ce era, așa că e nevoie de o capacitate mai mare.
R.: Cam cât la sută aveți, acum, apă de la rețea, în Polovragi?
Ghe.E.: La apă, mai este doar 5-7% din populație care nu e racordată la sistemul public, în zonele înalte, de pe deal, dar și pentru acești locuitori ai comunei se lucrează, pe buget local, și suntem aproape gata cu proiectul. De asemenea, se lucrează și sunt faze terminale la sistemul de canalizare pentru preluare ape menajere uzate și s-a recepționat și sistemul de apă din cătunul de pe Calea Verde. Astea, ca și infrastructuri de utilități și rutieră.
R.: Ce alte lucrări mai aveți în desfășurare?
Ghe.E.: Pe celelalte proiecte, am zis, pe educațional, la școală reabilitare termică și, pe cultural, la cămin reabilitare termică și încălzire cu pompe de căldură. Pe social, acum dăm în funcțiune centrul de zi pentru persoane vârstnice, unde vor beneficia de mai multe servicii.
R.: E o construcție nouă, sau reabilitată?
Ghe.E.: E reabiliată, era un punct sanitar. Era lăsat în paragină de foarte mulți ani și am intervent asupra lui. Este o construcție rezonabilă, cu gust, zic eu cu spații generoase și unde putem oferi servicii de calitate.