Cartea americană

În ciuda celor care jubilau că Traian Băsescu nu va fi primit la Casa Albă de preşedintele Barack Obama, acest lucru s-a produs, ba am putea vorbi de un bonus dacă adăugăm şi întâlnirea cu vicepreşedintele Biden. E un moment important dacă este să ne referim la faptul că în ultimii ani nu au mai existat întâlniri la vârf între cele două ţări. Cei care au citit telegramele  Wikileaks nu ar trebui să fie surprinşi, era clar că mai devreme sau mai târziu această întâlnire urma să se producă de vreme ce în 2009 Traian Băsescu era varianta acceptată de americani.  Dacă am fi pragmatici, lucru ce nu ne caracterizează ca naţie, ar trebui să ne întrebăm ce ne aduce întâlnirea la nivel înalt româno-americană pentru că scutul antirachetă este o gogoriţă fabricată peste Ocean la fel ca ”Războiul Stelelor”?
Întâlnirea cu Barack Obama trebuia să se producă şi din alte considerente, România este cel mai fidel aliat al SUA. Pentru că ne-au băgat în NATO şi UE arzând etapele, americanii au avut porţile deschise în România. Să luăm doar două exemple, era cât pe aci să ne pricopsim cu F16 second-hand şi plătim la Bechtel nemunca parcă de o veşnicie. Să mai amintim de  morţii din Afganistan sau din Irak? În concluzie, americanii ar trebui să se comporte cu mănuşi cu noi pentru că am fost ascultători, indiferent de cine a fost la conducere. La fel de adevărat este că le-am cerut şpagă la greu pentru licitaţiile din România dar cum puteam să-i ”discriminăm” după ce la fel am procedat cu nemţii sau francezii?
Cartea americană poate fi folosită foarte mult în perioada următoare atât de Traian Băsescu cât şi de România. Preşedintele avea nevoie ca de apă de o întâlnire ”mare” externă şi aceasta s-a produs iar România are nevoie de eliminarea vizelor. Ambele probleme au un numitor comun, Traian Băsescu, care se poate prezenta în orizontul electoral, în caz de răspuns pozitiv, cu o realizare mare pentru actuala guvernare.  Traian Băsescu are în mână o carte care gestionată bine ar putea însemna redresarea electorală. Fără vize sau orice altceva concludent, de pildă nişte investiţii masive, întâlnirile de marţi ar fi doar de curtoazie iar preşedintele nu şi-ar mai putea ajuta partidul la vot.
România s-ar putea să fie mult mai importantă decât se cunoaşte pentru Marele Licurici. Participarea la vizită a directorilor SRI şi SIE şi întâlnirea cu directorul CIA a preşedintelui Traian Băsescu nu sunt întâmplătoare. România contează în lupta antiteroristă  şi asta poate fi motiv de mândrie naţională. Poate peste ani vom putea decodifica ce s-a întâmplat în aceste zile la Washington, dar lucrurile sunt mai complexe decât par. Cât despre ce spune presa de pe la noi, cel puţin o parte din ea, o aprobare pentru un al treilea mandat prezidenţial este o fantezie bolnavă. Nu doar că acest lucru nu va fi niciodată aprobat public de o Administraţie americană, doar se încurajează democraţia,  dar crede cineva că Barack Obama mai rămâne la Casa Albă? Sunt doar câteva notaţii dar cu siguranţă perioada următoare ne va aduce lămuriri.