Cadrele didactice din Gorj fără spor de zonă

La acest moment, cadrele didactice din mediul rural din judeţul Gorj încasează un spor de zonă ce merge între 5 şi 20%, în funcţie de cât de izolată este şcoala unde activează respectivul cadru didactic. Potrivit unui proiect al Ministerului Educaţiei, acest lucru se va schimba în 2010 când practic majoritatea cadrelor didactice din Gorj nu vor mai primi acest spor.

Guvernul intenţionează la începutul anului viitor să modifice anexa la Hotărârea Guvernului nr.167/2002, privind  aprobarea diferenţierii pe zone geografice şi localităţi a indemnizaţiei ce se acordă personalului didactic calificat, în conformitate cu prevederile  art.49 alin.(2) din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic. În conformitate cu Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, nr 330/2009, la articolul 1 al noului act normativ se prevede: „Art.1 (1) Procentele diferenţiate ale indemnizaţiilor care se acordă personalului didactic calificat de predare, pe zone geografice, prevăzute în Anexa la Hotărârea Guvernului nr.167/2002 se modifică după cum urmează: 20%  pentru localităţile din mediul rural, din zona I şi zona II; 15%  pentru localităţile din mediul rural, din zona III, zona IV şi zona V; 10%  pentru localităţile din mediul rural, din zona VI, zona VII şi zona VIII; 5% pentru localităţile din mediul rural, din zona IX, zona X zona XI, zona XII şi zona XIII. (2) De prevederile alin.(1) beneficiază personalul didactic de predare calificat, care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din mediul rural situate în localităţi aflate la mai mult de 20 km distanţă faţă de cel mai apropiat oraş/municipiu.”
În aceste condiţii, Gorjul practic rămâne fără acordarea acestui spor deoarece avem 9 oraşe la Gorj, dintre care două municipii. Rămâne să vedem repartizarea zonelor dar perspective nu sunt încurajatoare.