Buget record pentru Educație în 2019

Loading

Peste o sută de directori ai unităților de învățământ din mai multe județe din țară au participat la o dezbatere privind starea sistemului de educație din România, dezbatere organizată de FSLI, cu participarea ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu și a secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar, Florian Lixandru. Gorjul a fost reprezentat de mai mulți directori de școli cum ar fi Cristian Antonie-CNET, Cornel Șomîcu-Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești și Ofelia Tulpan-CJRAE Gorj.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI), cea mai mare din Educație, a organizat la începutul acestei săptămâni o dezbatere intitulată ” ÎMBUNĂTĂȚIREA MANAGEMENTULUI UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT-PRIORITATE PENTRU PARTENERII DE DIALOG SOCIAL”. Au participat peste 100 de directori de școli din mai multe județe din țară, inclusiv din Gorj.

Prezentă la manifestare, Ecaterina Andronescu-ministrul Educației Naționale-a anunțat reperele noii Legi a Educației, de fapt trei acte legislative pentru Învățământul Preuniversitar, Învățământul Universitar și Statutul Personalului Didactic. În premieră, a fost anunțat și bugetul Educației pentru anul 2019 care este de 5,5 % din PIB, cel mai mare din ultimii ani. Se pune accent și pe investiții, inclusiv în material didactic și mijloace de învățământ.

Ministrul Educației Naționale a ținut să atragă atenția că numărul elevilor în sistem a scăzut cu 1,5 milioane în ultimii 15 ani, o descreștere bruscă și foarte mare care creează serioase probleme de încadrare pentru cele 215 000 cadre didactice angajate în prezent.

Constantin Huică, președintele USLI Gorj, ne-a declarat cu acest prilej: ”FSLI a reușit în ultima perioadă să aducă la masa dialogului toți factorii decizionali din Educație  și sperăm, spre deosebire de anii 2010-2011, să contribuim la o legislație în domeniu care să fie coerentă. De asemenea, doamna ministru s-a arătat deschisă rezolvării unor probleme din Educație cum ar fi neacordarea sporului neuropsihic pentru anumite categorii de personal din Educație sau de finanțare de sistem.”

Au participat la dezbateri din partea Gorjului: Cristian Antonie- director CNET, Cornel Șomîcu-director Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Bălești și Ofelia Tulpan-director  CJRAE Gorj ș.a.