Bronz în Bulgaria pentru Corado Pinchiş

Corado Pinchiş, „zburător” din Târgu Jiu, preşedinte al aeroclubului „Angel Wings” („Aripi de Înger”) şi iniţiator al înfiinţării aerodromului de la Preajba, s-a întors, de curând, cu o medalie de bronz de la campionatul internaţional de zbor din Bulgaria. În continuare, el se pregăteşte pentru cea mai mare competiţie a anului, care va avea loc la Oludeniz, în Turcia.

„Zburătorul” gorjean se pregăteşte pentru următoarea competiţie
„Zburătorul” gorjean se pregăteşte pentru următoarea competiţie

Dacă n-aţi avut ocazia să-l cunoaşteţi, poate pentru că, în afara serviciului, stă mai mult „prin cer”, trebuie să ştiţi de la început că Corado Pinchiş e târgujian sadea, născut şi crescut aici, în mijlocul municipiului reşedinţă de judeţ. Zboară de 10 ani, mai întâi ca paraşutist, după care, în timp, şi-a luat brevete şi pentru parapantă, motoparapantă şi avioane ultrauşoare. De altfel, în timp ce tinerii de vârsta lui sunt înnebuniţi să-şi cumpere maşini, Corado şi-a cumpărat propriul avion, dar nu poate, încă, să-l aducă la aerodromul de la Preajba, pentru că acesta nu e, încă, dotat cu hangare.

Palmares
Corado Pinchiş a participat, de-a lungul timpului, la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, cea mai valoroasă distincţie fiind locul VII în anul 2000, la Oludeniz- Turcia, acesta fiind cel mai mare festival de parapantă din lume, iar cea mai recentă, medalia de bronz la concursul internaţional de zbor care a avut loc în urmă cu trei săptămâni în Bulgaria, secţiunea motoparapantă: „A fost o experienţă deosebită pentru mine. Am concurat la „motoparapantă cu aterizare la punct fix”, dar inedit a fost faptul că, din momentul decolării, am avut de parcurs un traseu de-a dreptul provocator. Mai întâi a trebuit să trec printr-un canion, în lungul său, aşa cum sunt acelea din America, iar curenţii de aer sunt altfel decât cei pe care-i întâlnim într-un relief deschis. După care, la ieşirea din canion, a trebuit să-mi dovedesc măiestria de a ajunge să aterizez în acel cerc stabilit de organizatori, cât mai aproape de centrul său.”
La această ultimă competiţie, Corado a fost singurul participant din partea României, iar faptul că a urcat pe podium, concurând cu alţi 70 de participanţi din mai multe ţări ale lumii, e cu atât mai meritoriu.
Gorjenii pot fi mândrii că unul de-al lor primeşte invitaţii la cele mai importante competiţii de zbor din lume, ultima fiind Carnavalul din Franţa, la care a făcut doar act de prezenţă, fără să se înscrie în competiţie: „E prima invitaţia pe care o primesc din partea organizatorilor din Franţa. Anul acesta am fost acolo, am socializat cu colegii, iar la anul sper să particip efectiv.”

Din nou la Oludeniz, cu stema Târgu Jiului
În prezent, Corado se pregăteşte pentru Festivalul de la Oludeniz, care va avea loc în luna octombrie. Pentru această competiţie, Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat achiziţionarea unei parapante, care va purta pe aripă stema oraşului şi inscripţia „Târgu Jiu- România”. De altfel, consilierii locali s-au dovedit foarte deschişi la acest parteneriat cu societatea civilă. Astfel, în luna mai a acestui an, aeroclubul lui Corado a primit în folosinţă gratuită platoul din cartierul Preajba aflat în apropierea Poienei Narciselor, deasupra traseului unde se organizează concursurile de maşini boogie. Mai mult, cu resurse de la bugetul local, a fost amenajat aici noul aerodrom pentru aparate uşoare şi ultauşoare, acesta fiind inaugurat de Sărbătoarea Narciselor. Aici, Corado vrea să infiinţeze o şcoală de zbor pentru tinerii care doresc să devină piloţi. Aceştia vor beneficia de cursuri gratuite şi de toată experienţa pe care „zburătorul” nostru a acumulat-o de-a lungul anilor.