Bogdan Criciotoiu: „Sunt doar la început de drum…”

Parcursul foarte bun din acest sezon al formaţiei de handbal Energia Pandurii Tg-Jiu a devenit aproape o certitudine pentru speranţele gorjenilor de a vedea din nou la Tg-Jiu o echipă de Cupele Europene. Odată însă cu evoluţia la „înălţime” a elevilor lui Vasile Stângă, în jurul echipei gorjene a început să se vorbească din ce în ce mai mult despre un nou nume: Bogdan Criciotoiu. După un debut ceva mai ezitant la Energia, tânărul handbalist de 20 de ani a reuşit în ultima vreme să devină unul dintre jucătorii favoriţi ai lui Stângă şi asta nu datorită „simpatiei” valorosului tehnician, ci mai degrabă jocului foarte bun al gorjeanului. Cum evoluţia fostului antrenor secund al „pandurilor” Narcis Criciototiu, a crescut de la meci la meci, Vasile Stângă a hotărât să-l aibă în „vedere” pe Bogdan şi pentru naţionala „mare”, acolo unde se mai regăsesc acum, numele altor 3 jucători de la Energia.
Reporter: Bogdane, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre tine, şi chiar în lumea bună a handbalului românesc… Te bucură acest lucru?
Bogdan Criciotoiu:
Pentru mine nu poate să fie decât un motiv de bucurie. Dar, poate că nu sunt încă un jucător care să merite atâta atenţie, sunt doar la început de drum, cum se spune… Este adevărat, am avut un retur destul de reuşit alături de Energia şi cum zicea şi domnul Stângă, poate abia acum am început să confirm cu adevărat. Deşi mai am multe de învăţat şi mai ales, mult de lucru!
Rep. : Spune-ne câteva lucruri despre tine.
B. C. :
Sunt născut pe data de 13 martie 1990, am început handbalul de vârsta de 9 ani, la Liceul cu Program Sportiv din Tg-Jiu, iar la 14 ani am fost ales pentru Centrul de Excelenţă de la Sighişoara, unde am stat aproape 5 ani. Dar, încă de la vârsta de 13 ani am fost convocat în lotul lărgit al naţionalei de tineret, adică mai devreme decât se obişnuieşte, iar în ultimii ani am devenit component de bază pentru această echipă. Şi după cum ştiţi, anul trecut am venit la Energia, acolo unde mi-am început cu adevărat cariera de handbalist profesionist. Modelul meu ca jucător este Kim Anderson, de la echipa germană Kiel.
Rep. : Apropos de jocul tău, care a început să fie din ce în ce mai „matur”, valorificat şi prin seria de reuşite din partidele suţinute în Liga Naţională, în prima parte a campionatului ai „demarat” mai greu. Să fi fost vorba şi de tracul constituit de acomodarea ta la nivelul Ligii?
B. C. :
Bineînţeles că da. A fost un punct limită şi la mine…Pentru că a crescut brusc nivelul. Treptat, treptat, am trecut însă, peste emoţii şi am căpătat din ce în ce mai multă încredere în teren. Bine, la fel de adevărat este şi faptul că domnul Stângă m-a încurajat tot timpul şi faptul că m-a „simţit” la antrenamente, m-a ajutat apoi şi în joc.
Rep. : Cât de mult contează pentru tine faptul că ai avut şansa să lucrezi cu un tehnician ca Vasile Stângă, care a fost şi el la rândul lui, un mare jucător?
B. C. :
Enorm de mult. De asta am şi precizat că o mare parte din „vină” o are şi domnul Stângă. Am o relaţie foarte bună cu dumnealui la Energia, vorbim mult şi tot timpul îmi spune ce să fac ca să joc mai bine, să îmi exploatez mai bine calităţile pe care le am. Iar domnul Stângă, care a fost un mare jucător ştie foarte bine ce spune… Un alt „profesor” nu puteam să am mai bun. Poate că odată cu venirea domnul Vasile Stângă la echipă mi-a prilejuit să dau examenul de maturitate.
Rep. : Totuşi, în ciuda concurenţie serioase de la Energia, ai reuşit să te impui acolo ca un jucător important.
B. C. :
De când am venit la echipă am ştiut că o să am o concurenţă foarte puternică. Dar, susţinut şi de domnul Stângă şi antrenându-mă mai bine, am reuşit să joc şi mai bine şi mai mult. Oricum, concurenţa de la echipă nu mă sperie deloc, sunt jucători foarte valoroşi nu doar pe postul de inter, ci peste tot, eu îmi văd de treaba mea şi contează că şi Energia merge foarte bine, adică are rezultate dintre cele mai bune.
Rep. : Referitor la echipa ta de club, ce îţi doreşti pentru acest sezon?
B. C. :
Păi cred că în primul rând să ocupăm un loc pe podium şi apoi să joc şi ei în Cupele Europene, dacă se poate în EHF. Ar fi un lucru extraordinar pentru mine şi pentru colegi mei.
Rep. : Ai devenit deja un obişnuit al Naţionalei „mici”, mai nou ţi s-a oferit şansa să joci şi pentru prima reprezentativă. Cu priveşti acest lucru?
B. C. :
Păi cred că este un pas mare, pentru orice jucător. Toată lumea vrea să ajungă acolo aşa că nu pot decât să mă fiu foarte bucuros pentru această şansă care mi-a fost acordată. Dar, după ce am vorbit şi cu domnul Stângă, deocamdată o să rămân la lotul de tineret, mai ales că urmează un program important de calificare şi aici pot să ajut mult mai bine echipa naţională. După aceea o să merg dacă mi se va cere şi la echipa mare.

Stângă are încredere în Bogdan Criciotoiu

Cel care a încercat să-l promoveze pe Bogdan Criciotoiu, dar mai ales să-i acorde încrederea de a juca constant într-o echipă cu „pretenţii”, este chiar antrenorul Energiei, Vasile Stângă. Fostul mare handbalist speră ca tânărul jucător să profite de şansa care i s-a acordat mai nou şi la prima reprezentativă a României. „Despre Criciotoiu nu pot să am deocamdată decât cuvinte de laudă. Consider că atunci când am hotărât să-l am în vedere şi pentru naţionala mare a fost o mână întinsă către el. Din punctul meu de vedere cred că este pregătit pentru asta. Poate să facă un pas important, iar naţionala este un drum deschis pentru el mai ales că pe partea dreaptă nu prea sunt interi stângaci de profil, chiar suferim în handbalul românesc pe acest post. Dar nu trebuie să i se urce la cap lui Criciotoiu, trebuie să confirme în continuare. El este deocamdă la tineret şi urmează un program foarte important, vin nişte meciuri decisive de calificare, iar eu voi fi în continuare cu ochii pe el. Vrea să ajute naţionala de tineret să se califice la Turneul Final, trebuie să demosntreze că este un adevărat lider de generatie acolo…”, spune antrenorul Energiei şi totodată al naţionalei României, Vasile Stângă.