Bătaie de joc pe banii noştri

De câteva zile a început o dezbatere publică pe seama aberaţiilor din noul Cod Rutier. Terorizaţi de drumurile proaste şi de corupţia care domneşte printre cei care aplică legea, românii vor fi lăsaţi şi fără elementarul permis de conducere de categoria B pentru  că aşa au gândit nişte capete pătrate din structurile Poliţiei Rutiere. Cine ia acum apărarea agentului rutier, individul ăla care scrie într-o jumătate de oră un proces verbal de trei rânduri şi „face în pantaloni” când trece pe lângă el un „băiat deştept”, face o mare prostie. Noua lege îi permite agentului din boscheţi să îţi ia permisul şi să te îngroape cu o amendă care poate să fie mai mare decât câştigul anual al unora.
Personal cred că noul Cod Rutier este construit în aşa fel încât să crească şpaga la omul legii. Mă bazez în această afirmaţie pe faptul, observabil şi la Târgu-Jiu, în care foarte mulţi indivizi nu sunt atinşi de prevederile legale în vigoare. Cu alte cuvinte, permiteţi-mi să nu cred că domnul agent care se întoarce cu spatele sau, dimpotrivă, ia poziţia de drepţi când trec  anumite maşini scumpe, dar e vigilent cu DACIA şi LOGANUL, va aplica legea când acum nu o face. „Motivele” care îl reţin acum îl vor opri şi atunci, poate fi doar o chestie de consistenţă.
Desigur, ceva trebuie făcut pentru a reinstaura disciplina pe străzi, acolo unde se moare într-un an mai mult decât într-un război. Una din primele măsuri ar fi ca agenţii să aplice actualele normative în vigoare iar  Fiscul, local sau judeţean, să aibă preocupări minime să recupereze banii. Sunt la Târgu-Jiu taximetrişti, angajaţi pe maşinile unor  tipi cu relaţii, care au sute de milioane de lei vechi amenzi neplătite. Respectivii sunt şi acum pe stradă, ne pun viaţa în pericol pentru că dacă  au amenzi când sunt protejaţi înseamnă că sunt chiar boi în trafic, şi cred că vor fi şi în viitor.
Vrem să schimbăm Codul Rutier, foarte bine, dar a fi luaţi la mişto cetăţenii de oamenii cu epoleţi este cam mult. Poate că începem cu patrule în stradă, cu prevenire etc., etc., şi apoi cu amenda!