Au început înscrierile la Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”

Loading

În această toamnă se desfășoară la nivelul școlilor gimnaziale și liceelor din Gorj un concurs de istorie locală intitulat ”Monumentele Gorjului vorbesc”. Competiția este propusă de Societatea de Științe Istorice-Filiala Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Asociația ”Școala Gorjeană”. Etapa finală se va desfășura pe 26 noiembrie 2022, atunci când vom afla și câștigătorii.

            Gorjul este plin de istorie iar comunitățile sale locale păstrează o zestre bogată de clădiri de patrimoniu, monumente și documente care sunt cunoscute de un număr restrâns de persoane. Încercăm să aducem în prim-plan trecutul istoric al Gorjului cu ajutorul elevilor și al profesorilor lor.

           Trăind într-o lume în care tehnologia este mult dezvoltată, unii copii parcă nu se mai bucură de copilărie, trăiesc în spaţii limitate, în faţa calculatorului, neglijind  valorile care sunt esenţiale pentru vârsta lor. Din acest motiv am recurs la suportul digital cu imagine filmată și text.

             În cadrul acestui proiect dorim să facem cunoscute cât mai multe lucruri despre trecutul localităților Gorjului,  să facem schimb de experienţă, să cunoaştem/să învăţăm cât mai multe lucruri despre zona care ne înconjoară, despre judeţul şi despre ţara noastră.

             Toate cele cinci instituții amintite-Societatea de Științe Istorice-Filiala Gorj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Muzeul Județean de Istorie ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Asociația ”Școala Gorjeană- au experiență în domeniu și au derulat în mod separat sau împreună proiecte educaționale la nivel județean, regional sau național.

               Între anii 2018-2020, aceiași parteneri au câștigat și au derulat proiectul ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România”, finanțat de Ministerul Culturii.Proiectul educational a făcut  parte din Programul de activități al Consiliului Județean Gorj și Muzeului Județean de Istorie dedicat Centenarului și a avut  drept scop conștientizarea tinerei generații asupra rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane. Manifestarea a fost  finanțată de către Ministerul Culturii pentru  trei ani.

Regulamentul concursului

Concursul județean  se desfășoară pe două  categorii de participare precizate în grupul țintă. Înscrierea este validată dacă sunt respectate condițiile menționate.

Pentru elevii din învățământul gimnazial, clasele V-VIII, și elevii din învățământul liceal, clasele IX-XII/XIII, condițiile de înscriere sunt aceleași.Se înscriu în concurs echipe formate din câte 2 elevi. Elevii pot fi din aceeași clasă sau din clase diferite. Echipa este coordonată de un cadru didactic.

Se vor transmite electronic, într-un singur format pdf, Fișa de înscriere  și Acordul de parteneriat  completate, semnate și ștampilate, la adresa de email ssirgj2022@gmail.com.

1.Pentru participarea la acest proiect NU SE PERCEPE TAXĂ; 2.La acest proiect pot participa elevii claselor V-VII   şi  IX-XII   și   cadrele didactice; 3.Cadrele didactice care doresc să participe la acest proiect vor completa semna şi ştampila Acordul de parteneriat, Fișa de înscriere, videoclipul și prezentarea word;4. Participarea la activităţile proiectului presupune respectarea regulamentelor şi a tematicii stabilite de organizatori; 5.Vor fi descalificate lucrările: – care nu respectă tema propusă şi obiectivele proiectului; – lucrările copiate; – în care se observă intervenţia adulţilor; 6. Diplomele obţinute la concursul  din cadrul proiectului vor fi înmânate la etapa județeană din 26 noiembrie 2022. 7.   Şcolile participante se vor înscrie la acest concurs   prin profesorul coordonator, pe adresa e-mail: ssirgj2022@gmail.com , completând  fișa  de înscriere, acordul de parteneriat și materialele concursului  în perioada 20 octombrie-20 noiembrie 2022; 8.   Lucrările vor fi trimise, pe adresa de e-mail: ssirgj2022@gmail.com. 9. Participare: Condiții de prezentare videoclip-Videoclipurile trebuiesc să fie realizate doar în format MP4, cu o lungime de maxim 2 minute.  Condiţii de redactare – titlul corelat cu tema proiectului va fi scris cu majuscule în Times New Roman 14 Bold, centrat ;

               Evaluarea lucrărilor va fi realiză de către reprezentanţi  ai  SSIR GORJ  şi ai partenerilor implicaţi. Toate articolele care respectă tematica stabilită de organizatori şi obiectivele proiectului vor fi publicate în revista SSIR GORJ-RHABON iar materialele video vor fi promovate pe un post national de televiziune.   Cele mai bune lucrări vor fi premiate, diplomele vor fi trimise prin e-mail. Toți elevii participanţi vor primi diplome de participare în format electronic, iar profesorii îndrumători diplome de participare şi revista proiectului. Rezultatele evaluării vor fi comunicate participanților în ziua de 26 noiembrie 2022.

                   Vor exista și premii în bani asigurate de organizatori.