Așteptări mari în învățământ pe legea salarizării unitare

Săptămâna trecută  la sediul Guvernului României a avut loc întâlnirea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Confederației  Sindicatelor Democratice  din România participând Iacob Baciu-președinte  și  Simion Hancescu-vicepreședinte.Discuțiile s-au desfășurat în prezența Primului-ministru,domnul Mihai Grindeanu, a ministrului Finanțelor Publice-Viorel Ștefan, a ministrului Educației Naționale-Pavel Năstase  și a altor miniștri și secretari de stat s-au discutat mai muilte subiecte.

 

 Legea salarizării unitare încă se negociază

Potrivit profesorului Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, au fost discuții generale din care s-au desprins următoarele: prelungirea perioadei de discuții cu partenerii sociali, astfel încât să plece către Parlament un proiect de lege cât mai puțin contestat, dar fără a afecta termenul de adoptare a acestei legi ,care trebuie să fie 30.06.2017; să fie un singur reper de referință pentru stabilirea salariilor-salariul minim pe economie;

Președintele FSLI, Simion Hancescu, a atras atenția că această lege de salarizare trebuie să repare actualele inechități și să schimbe ierarhiile din grilele de salarizare aplicate acum, care sunt ilogice și incorecte, amintind că cea mai echitabilă lege de salarizare din România a fost legea Nr.57/1974, unde într-o ierarhizare cu 41 de clase de salarizare, profesorul debutant pleca de la clasa 18, iar clasa maximă în învățământul preuniversitar era de 31, la fel ca și magistrații. Această ierarhizare ar trebui să se regăsească și viitoarea lege de salarizare.

Foarte important, Simion Hăncescu  a solicitat ca prin noua lege de salarizare, banii de salarii să vină prin inspectoratele școlare și nu prin consiliile locale, așa cum se întâmplă acum.

 

Noua Lege a Educației în 2018

Toată lumea recunoaște  că actuala lege a educației trebuie modificată, iar angajamentul părții guvernamentale a fost că până la finalul anului 2017 trebuie făcut acest proiect, iar în anul 2018 să fie supus dezbaterii publice și adoptat de către Parlament, astfel încât să intre în vigoare de la data de 1 septembrie 2018.

Președintele FSLI  a atras atenția că legile după care a funcționat învățământul în ultimii 27 de ani au fost modificate nepermis de mult, elevii și profesorii fiind pe post de cobai și că a sosit momentul să se facă o lege care să fie valabilă măcar pentru un ciclu complet de învățământ. Pentru ca acest deziderat să fie pus în practică, trebuie lăsate orgoliile la o parte și să fie implicați/implicate toți cei interesați și toate instituțiile cu atribuții în domeniu, inclusiv Administrația Prezidențială și Academia Română.

De asemenea, președintele FSLI  a atras atenția că problema cea mai gravă a învățământului românesc este cea a curriculei școlare, programele școlare fiind complet anormale și a căror revizuire radicală trebuie să fie un obiectiv imediat al M.E.N., lucru recunoscut de partea guveramentală.

 Se primesc banii de hotărâri la rectificare

 Președintele FSLI  a mai atras atenția asupra faptului că în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nu au fost prevăzute sumele necesare pentru plata sumelor restante stabilite prin sentințe judecătorești, precum și problema neplății dobânzilor penalizatoare obținute tot în instanță. Ministrul Finanțelor a confirmat că este în temă cu aceste probleme și că la prima rectificare bugetară se vor aloca sumele pentru plata tranșelor restante și că vor încerca să găsească o soluție în ceea ce privește plata dobânzilor, recunoscând că autoritățile locale au semnalat la MFP că nu dispun de fonduri pentru plata dobânzilor.

Sindicaliștilor prezenți la Ministerul Muncii și Justiției Sociale li s-au prezentat o parte a modificărilor operate în grila de salarizare, urmare a discuțiilor din data de 13.03.2017.Conform acestora, salariul profesorului debutant ar urma să fie, la 1 ianuarie 2022, de aproximativ 4050 lei ( 3500 lei la 1 ianuarie 2021), iar cel al profesorului S, cu o vechime de peste 25 de ani, de 6800 lei (6100 la 1 ianuarie 2021).De asemenea, ni s-a prezentat anexa cu sporurile pentru preuniversitar. Va trebui să luăm o decizie în ceea ce privește gradațiile de merit, în sensul de a se păstra actuala formă sau de a merge pe o altă variantă.Poziția președintelui FSLI a fost de a se crește de la 16%, la 20 % cuantumul celor care ar urma să primească și scăderea la 20 % a procentului de majorare a salariilor, iar durata de acordare să fie de 4 ani.

După cum ne-a informat Constantin Huică, președintele USLI Gorj, în ultimele zile conducerea FSLI s-a întâlnit din nou cu oficiali ai Ministerului Muncii. Printre altele noutăți, creșterea salariilor se face în prima tranșă de la 1 iulie 2017.  Salariile debutanţilor ar urma să crească cu 100%, iar cele maxime cu 75%, la care se adaugă 10% banii de hrană şi vacanţă, precum şi celelalte sporuri. A fost prinsă şi plata profesorilor metodişti de la unitățile de învățământ  preuniversitar  în regim de plata cu ora pentru inspecţile efectuate. Sporul de doctorat va fi 50% din salariul minim pe economie, cadrele didactice urmând să opteze între plata doctoratului sau  echivalarea cu gradul I (cei care au doctoratul şi nu au gradul I). Săptămâna viitoare se va lansa în dezbatere publică şi se va înainta la Parlament  proiectul legii astfel  încât să se adopte până la 30 iunie 2017.