Apel la unitate adresat liderilor de sindicat de la nivelul federaţiilor si confederaţiilor sindicale naţionale din România

PROTESTE Sindicalistii sunt din nou aproape sa se uneasca in lupta impotriva Guvernului
PROTESTE Sindicalistii sunt din nou aproape sa se uneasca in lupta impotriva Guvernului

Vă  adresăm acest apel la responsabilitate, unitate și solidaritate în numele membrilor de sindicat pe care ii reprezentam din toate domeniile de activitate  si credem că  suntem in asentimentul altor  zeci de mii de membri de sindicat din țară.
Noi, semnatarii acestui apel am făcut o analiză obiectivă  si responsabilă pentru a identifica motivele reale ale eşecului mişcărilor revendicative din lunile mai-iunie şi pentru a elimina confuziile privind responsabilitatea membrilor de sindicat dar si a celor care au coordonat aceste mişcări revendicative.
Degradarea nivelului de trai, pierderea locului de muncă, teama indusă de şefii politici din instituţii, lipsa curajului, a spiritului civic dar si bâlbâielile în organizarea și coordonarea acţiunilor sindicale s-au constituit in motive suficient de puternice pentru abandonarea luptei de către membrii noştri de sindicat.
Cu certitudine, eşecul multor acţiuni sindicale declanşate la nivel naţional se explică prin aceasta lipsă de unitate a mişcării sindicale din România, precum si prin promovarea unei solidarităţi de tip declarativ, in detrimentul unei solidarităţi reale.
Dorinţa unora dintre dumneavoastră de a puncta la capitolul imagine, de a arata ca este principalul sau poate unicul vector al mişcării sindicale nu face altceva decât să slăbească unitatea mişcării sindicale, sa slăbească încrederea in sindicat a membrilor noştri de sindicat , sa conducă la neimplicarea in acţiunile organizate a tot mai mulţi salariaţi.
Nimeni nu deţine monopolul pe adevăr si de aceea aveţi obligaţia de a vă armoniza diferendele de opinie la masa de dialog si nu făcând un spectacol ieftin si de prost gust pentru presa partizană guvernului.
Nu recunoaştem în aceste dispute personale vreo strategie ce vizează interesul general.
Fără îndoiala este nevoie de pluripartitism si in mişcarea sindicală, pentru dezvoltarea democraţiei, dar mesajul pe care-l transmiteţi membrilor de sindicat este unul lipsit de orice etică.
Nu vom fi in stare niciodată să punem în practică conceptul de solidaritate iar greva generală va rămâne in continuare ceva iluzoriu dacă  vom disipa aiurea resursele sindicalismului. Nu vom reuşi niciodată să radicalizăm un protest daca toți ne vrem lideri. Din aceste motive jubilează puterea, patronatul rămâne impasibil, in timp ce salariile noastre ale celor mulţi zac între insuficient si mizerabil iar valoarea muncii noastre rămâne subapreciată.
Revenind, nu vă cerem sa va iubiţi, va cerem să vă înțelegeți, așa cum spune statutul fiecărei organizaţii in parte, iar împreună să construim promovând interesele membrului de sindicat, apărând drepturile acestuia, când îi sunt încălcate, si dezvoltând o relaţie de parteneriat cu terţi. Acesta este scopul sindicatelor si nu imaginea unuia sau altuia dintre lideri.
Este timpul sa acţionăm responsabil, unitar si solidar. De aceea va cerem in mod imperativ ca, înainte de a ieși pe posturile de televiziune să va rezolvaţi divergențele intre dumneavoastră si nu in public, sa concepeți un plan comun de acţiune care sa fie aprobat de membrii de sindicat, să  lăsați deoparte orgoliile si interesele personale, sa stabiliţi exact ce si cum veți comunica. Atunci când anunţaţi programul acţiunilor si protestelor sa aveţi convingerea ca ve veti implica fără rezerve si, de asemenea, ca marea majoritate a membrilor de sindicat vă vor urma.
Luaţi acest apel ca pe o necesitate acuta de a avea o baricada comună, deoarece numai impreuna putem fi mai puternici!

BNS    CNS Cartel Alfa    CSDR    CNSLR FRATIA