Antropocen, Gorj – O călătorie vizuală prin peisajele modelate de industrie

Astăzi, iubitorii de artă și fotografie au avut ocazia să participe la vernisajul expoziției „Antropocen, Gorj”, un proiect artistic captivant, semnat de Bogdan Tutuneanu și Andrei Radu. Printr-o serie impresionantă de imagini, expoziția surprinde realitățile unui peisaj profund influențat de activitatea industrială.

Expoziția fotografică reprezintă o documentare artistică a lui Bogdan Tutuneanu în zona de sud a județului Gorj, acolo unde industria lignitului este de decenii principala forță modelatoare a peisajului și culturii. Fiecare cadru surprinde atât transformările suferite de mediu, cât și impactul acestora asupra comunităților locale, oferind privitorului o perspectivă autentică asupra interacțiunii dintre om și natură.

Prin această expoziție, publicul este invitat să reflecteze asupra schimbărilor din Gorj și asupra amprentei umane asupra peisajului, într-o manieră artistică și profund emoționantă.

Surprinsă în fotografii realizate în mai multe tehnici, expoziția poate fi vizitată până în ultima zi a lunii martie. Acest proiect este derulat de Asociația PlusMinus si susținut de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură.

„Expoziția prezentată la Târgu Jiu este construită din cinci zone care descriu carierele (bazinul carbonifer Motru-Rovinari), Termocentrala (Rovinari). industria retrasă, locuirea și peisajul digital.

Bogdan Tutuneanu a documentat acest proiect începând din 2022 fiind, de fapt, în tot acest timp, la curent cu ce se întâmplă în Gorj, urmărind pe toate canalele posibile, inclusiv pe social media, știri și personaje implicate direct, importante sau nu, pentru a înțelege mai bine viața din și din afara carierelor miniere. Această expoziție este prima dintr-o serie de evenimente care pun în valoare materialul documentării aflată în desfășurare.

Context: Complexul Energetic Oltenia este responsabil de 90% din producția națională de energie pe bază de cărbune, având un rol esential pentru menținerea stabilității energetice a țării. În perioadele de cerere maximă, cărbunele asigură până la 20% din mixul energetic al României”, transmite Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.