Alexandre Cardoso: „Ca fundaş central este mai greu…”

Plecarea lui Chiricheş l-a readus pe brazilianul Alexandre Cardoso în atenţia defensivei lui Grigoraş, tehnicianul Pandurilor fiind nevoit acum să îl folosească pe polivalentul cariocas în centru apărării.

„Polivalentul” Cardoso va încerca din nou postul de fundaş central la Pandurii, pentru returul de campionat.
„Polivalentul” Cardoso va încerca din nou postul de fundaş central la Pandurii, pentru returul de campionat.

După ce, pe finalul primei părţi a campionatului a experimentat (cu succes) postura de atacant la Pandurii, brazilianul Cardoso se pregăteşte acum să revină în defensivă, de această dată ca fundaş central pentru a face cuplu cu ivorianul Viera. Faptul că a pierdut o bună oportunitate de a deveni golgeter nu îl dezamăgeşte deloc pe jucătorul cariocas, acesta mărturisind că va juca oriunde  unde este pus de tehnicianul Petre Grigoraş: „Voi juca din nou în apărare, mă pregătesc să evoluez pentru că acolo este nevoie de mine. Sper să fac o pregătire bună pentru a face un retur cu toată forța. Dacă echipa are nevoie, antrenorul știe că eu am contract cu clubul și doresc să ajut echipa și dacă sunt apt, pot să ajut echipa oriunde sunt pus să joc.”, susţine Alexandre Cardoso. Deşi a mai evoluat pe postul de fundaş central, fotbalistul cariocas ţine să precizeze că această sarcină nu se va dovedi deloc una uşoară, iar ca atare va trebui să se pregătească serios: „Mă pregătesc pentru fundaș central, sper să nu fie nevoie de mine pe alt post. Asta ar însemna că avem un grup puternic. Sper că vor mai veni jucători, dar dacă va fi nevoie, se știe că eu sunt gata să joc oriunde. Orice post e dificil dacă nu te pregătești, dacă nu te concentrezi. Dacă te pregăteşti bine și ești concentrat, poți să joci bine pe orice post. Ca fundaș central este mai greu pentru că atunci când joci la 16 metri de poartă, timpul de recuperare este mai scurt. Dacă joci mai în față, mai ai ceva timp să recuperezi balonul, în centru trebuie mai multă concentrare. Cu antrenamnet mă voi reobișnui să joc în centru. Trebuie niște antrenamente pentru a avea reflexele și obiceiurile unui fundaș central.”, concluzionează Cardoso. În afară de jucătorul brazilian, pentru postul de fundaş central stânga la Pandurii, în cărţi se mai află şi tânărul Ionuţ Rada, iar banca tehnică gorjeană nu exclude deloc această variantă: „Şi jucătorii tineri pe care-i avem, mă refer la Tătaru şi la Rada, pot să facă faţă. Bine, Viera şi Cardoso beneficiază de experienţa pe care au acumulat-o jucând meci de meci, dar asta nu înseamnă că dacă vom avea nevoie de ei nu vor face faţă.”, explică secundul lui Grigoraş, Marian Dinu.

Speranţele din atac
Deşi defensiva poate fi considerată ca o adevărată „fundaţie” pentru orice echipă de fotbal, atunci când vine vorba despre concepţia de joc a tehnicianului Petre Grigoraş, atacul se află întotdeauna în prim-plan. Iar ca atare, de aici se nasc şi speranţele jucătorilor de la Pandurii de a prinde un retur de campionat cât mai productiv. Una dintre posibilele soluţii din atacul gorjean este chiar fiul antrenorului, Alexandru Grigoraş, cel care îşi face mari speranţe pentru partea a doua a sezonului: „Concurenţa e bine venită, iar experienţa se capătă jucând. Însă, cel mai bun să intre în teren şi să ajute echipa, asta e important. Eu m-am adaptat foarte bine la Pandurii şi sper ca evoluţiile mele să fie mai bune. Aşteptările sunt mari şi din partea noastră pentru noi. Sper să facem un retur la fel de bun ca turul. Dacă ar fi şi mai bun, ar fi extraordinar. Calificarea în cupele europene ar fi extraordinar pentru noi. Obiectivul nostru e altul, dar dacă tot am muncit atât de mult şi am realizat un joc bun şi o clasare bună, sperăm să nu dăm înapoi, să nu ne mulţumim cu puţin. Eu, personal, vreau să prind cât mai multe minute în tricoul pandurilor, să ajut echipa şi să încep să dau şi goluri.”, crede Grigoraş Jr.. Ceva mai moderat decât colegul său de echipă se arată Vali Lemnaru, atacantul venit de la „U” Cluj prevestiind un retur mult mai dificil pentru Pandurii, faţă de prima parte a campionatului: „Va fi mai dificil în retur pentru că acum fiecare echipa va știi ce are de făcut. Campionatul este rupt în două, echipele de sus se vor lupta pentru cupele europene, celelalte pentru evitarea retrogradării. Noi sperăm să ne situăm pe un loc de cupele europene cu toate că este foarte greu.”