Ajutor social pentru profesorii de sport fără catedră

Până pe 19 februarie 2013, adică pentru un week-end și ceva, s-a aflat în dezbatere publică noul plan cadru pentru învățământul primar. Documentul a fost primit cu mari rezerve de cadrele didactice, de reprezentanții sindicatelor și chiar de părinți, problema cea mai mare este că se încalcă Legea Educației Naționale care limitează la 20 de ore pe săptămână cursurile la ciclul primar.

Elevii așteaptă de cel puțin doi ani o altă repartizare a materiilor la învățământul primar
Elevii așteaptă de cel puțin doi ani o altă repartizare a materiilor la învățământul primar

După o îndelungă așteptare, a se citi doi ani, Ministerul Educației Naționale(MEN) a dat publicității un plan cadru pentru învățământul primar care a bulversat pe toată lumea. Chiar dacă a fost ambalat în cuvinte frumoase și în ideea celor 3-4 ore de sport pe săptămână, planul-cadru este deja contestat de cadre didactice, părinți și lideri sindicali. Există anumite neconcordanțe între anii de învățământ primar și nu se ține cont de baza materială precară pentru educație fizică și sport.

Un plan cadru defazat

Noul plan-cadru la învățământul primar propune atât schimbări cât și constante din documentele anterioare. Astfel, Religia apare în trunchiul comun în planul cadru încă de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a, pentru fiecare din acestea câte o oră pe săptămână. Planul propus de MEN prevede cinci ore pe săptămână la Limba şi literatura română în clasa pregătitoare, câte şase ore în clasa I şi a II-a, cinci ore în clasa a III-a şi patru ore în clasa a IV-a. Pentru Matematică, sunt propuse câte trei ore pe săptămână pentru clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a şi câte patru ore la clasa a III-a şi a IV-a. Ştiinţele naturii vor fi studiate câte o oră pe săptămână începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a, Istoria – o oră pe săptămână începând din clasa a IV-a, iar Geografia tot la clasa a IV-a, o oră pe săptămână. Proiectul de plan-cadru propune câte o oră pe săptămână de Arte vizuale pentru clasa pregătitoare şi clasele I-IV, Educaţia muzicală şi mişcare câte 2 ore pe săptămână până la clasa a II-a şi trei ore pe săptămână pentru clasele III-IV, iar Educaţie fizică – câte două ore pe săptămână începând de la clasa pregătitoare şi până la clasa a IV-a.

Sportul școlar, pro și contra

O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru învăţământul primar este numărul de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase.
Numărul maxim de ore pe săptămână a fost stabilit la 20 pentru clasa pregătitoare, 21 pentru clasa I şi a II-a, 22 pentru clasa a III-a şi 23 pentru clasa a IV-a.
Cât privește orele de sport aici este și problema, cadrele didactice semnalând faptul că apar noi catedre în învățământ în timp ce părinții solicită de la vârste foarte fragede Informatică și Limbi Străine.