9 milioane de dolari pentru o „Muză” a lui Brâncuși

Una din primele versiuni ale lucrării „Muza adormită”, de Constantin Brâncuşi, s­-a vândut cu suma de 9,125 milioane de dolari, joi seară, la New York, într­-o săptămână marcată de vânzări record în lumea artei, şi va rămâne în continuare într-o colecţie privată americană, consemnează Mediafax.

 „Muza adormită”, o lucrare de aproape 10 milioane de dolari
„Muza adormită”, o lucrare de aproape 10 milioane de dolari

„Lucrările lui Brâncuşi sunt foarte rare, este greu să le întâlneşti la licitaţii sau pe piaţa de artă în general şi suntem foarte mândri că am reuşit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, a declarat Andreas Rumbler, cel care a condus licitaţia, citat de corespondentul MEDIAFAX de la New York.

Constantin Brâncuși a dat viață formelor simple
Constantin Brâncuși a dat viață formelor simple

Ofertele pentru lucrarea lui Brâncuşi au pornit de la 6 milioane de dolari şi au ajuns la peste 8 milioane de dolari (9,125 milioane dolari, incluzând comisionul casei de licitaţii), cumpărătorul fiind proprietara unei firme de consultanţă în domeniul artei private, Kim Heirston, prezentă în sală.
„Pentru mine, sculptura începe şi se termină cu Brâncuşi… Sunt absolut emoţionată că mi s-­a oferit oportunitatea să licitez pentru o asemenea lucrare deosebită, care a fost expusă pentru prima dată la Armory Show în 1913”, a declarat cumpărătoarea lucrării, pentru MEDIAFAX. Ea a adăugat că lucrarea este pentru un client important al său. „Îmi doresc tare mult să vizitez România şi bineînţeles să văd Coloana Infinitului, poate chiar în vara aceasta”, a mai spus Kim Heirston.
Denumită generic „La Muse endormie I”, lucrarea modelată în lut, înfăţişând un cap de femeie cu ochii închişi, aşezat pe partea dreaptă, a fost concepută de artistul român în primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, având-o ca model pe baroneasa Renée­ Irana Frachon.
O altă variantă, lucrarea „Muză” („Une Muse”), de Constantin Brâncuşi, s-a vândut, în 2012, cu suma de 12,4 milioane la licitaţia organizată de Casa Christie’s, la New York.