4 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea Porţii Sărutului

Poarta Sărutului avea nevoie, urgent, de lucrări de protecție

Anunţată încă de anul trecut, licitaţia pentru reabilitarea Porţii Sărutului se va desfăşura în acest an. Suma alocată de Ministerul Culturii este de 380 000 de lei, după cum a anunţat într-o conferinţă de presă Adina Andriţoiu, managerul Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi”.

Într-o conferinţă de presă susţinută în 6 februarie 2013, conducerea Centrului Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” a anunţat demararea licitaţiei pentru reabilitarea Porţii Sărutului, lucrare anunţată încă de anul trecut. Ministerul Culturii a anunţat alocarea sumei necesare, cu 80 000 lei mai mare ca anul trecut.
Adina Andriţoiu, managerul Centrului „Brâncuşi” a declarat:”Poarta Sărutului este introdusă în Planul Naţional de Restaurare, acest lucru este stabilit, trebuie organizată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. În ceea ce priveşte Coloana fără Sfârşit, avem avizul, nu a fost introdusă în Planul Naţional de Restaurare, şi a fost încă una din problemele pe care noi le-am supus atenţiei Ministerului Culturii. Acolo este vorba de exfolierea lacului de protecţie, sunt anumite zone unde sunt vizibile petele şi este nevoie să se facă o relăcuire. Vom continua să menţinem legătură cu ministerul şi în ce priveşte această problemă”.

Lucrări derulate în 2013

Din câte se ştie, Poarta Sărutului  are de mai multă vreme nevoie urgentă de reparaţii şi de înlocuirea capacului de plumb de deasupra lăzii din piatră, aşezată peste cei doi stâlpi de susţinere realizaţi din acelaşi material, respectiv piatră. Placa de plumb iniţială a fost înlocuită în urmă cu mai mulţi ani, în cadrul proiectului de reabilitare a operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu. Lucrările au fost finanţate cu fonduri de la Banca Mondială şi de la Fondul Mondial al Monumentelor. Între timp, placa din metal s-a deteriorat, iar intemperiile au început să afecteze piatra, iar apa să se infiltreze în interior şi să se prelingă pe stâpli. Capacul de plumb a beneficiat de reparaţii sumare în urmă cu trei ani, respectiv curăţare şi izolare cu silicon, însă nici acestea nu au reprezentat decât soluţii provizorii.
Tot în acest an sunt aşteptate lucrări la Coloana Infinitului. Nu au fost evidenţiate probleme deosebite la Masa Tăcerii şi Aleea Scaunelor, pentru Coloana Infinitului, fiind totuşi necesară o curăţare şi o reaplicare a lacului special de protecţie. Potrivit specialiştilor,  această substanţă are rolul de a feri metalul din care sunt construite modulele de diferiţi factori precum: vântul, ploaia, umezeala sau poluarea.