Târgu Jiul poate deveni Capitala Tineretului din România

Loading

Târgu Jiu intră în a doua rundă a competiției pentru titlul „Capitala Tineretului din România 2023”!

În cursă au mai rămas Craiova și Târgu Secuiesc. Orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură, câștigătorul urmând a fi anunțat la Constanța, în data de 9 octombrie, în cadrul Summitului Tinerilor.

Orașul câștigător va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului.

Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

Candidaturile consolidate ale celor trei orașe finaliste urmează să fie susținute în fața membrilor juriului de selecție, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a VI-a. Juriul este unul independent și este format din: Cornel Amariei (LUMEN), Ionuț Barbu (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța), Emil Boc (Asociația Municipiilor din România), Andrei Coșuleanu (Act for Tomorrow), Ioana Cucu (Graffiti PR), Mihaela Gîrleanu (Organizația Națională Cercetașii României), Marcel Ionescu Heroiu (Banca Mondială), Monica Ionita (Renault Group), Izabella Kacsó-Doboly (Ministerul Tineretului și Sportului), Ioana Marzac-Sigarteu (Samsung), Mircea Meriacri (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași), Grațian Mihăilescu (UrbanizeHub), Victor Negrescu (Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Horia Onița (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), Corina Pintea (Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat), Andrei Popescu (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale), Dragoș Tuță (Ambasada Sustenabilității în România), Mihai Vilcea (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș) și Rareș Voicu (European School Student Unions).

Jurizarea candidaturilor se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iași, iar în prezent, Constanța poartă acest titlu.

https://capitalatineretului.ro/…/Craiova-Targu-Jiu…