2/3 dintre români spun că ne îndreptăm într-o direcție greșită

Potrivit sondajului de opinie realizat de INSCOP Research în noiembrie 2023, două treimi dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită. Cât privește preferințele electoratului pentru alegerile parlamentare, PSD continuă să conducă în clasamentul opțiunilor de vot, în timp ce PNL și AUR concurează pentru locul 2, PNL este pe traiectorie descendentă față de anul trecut iar AUR este în creștere față de anul trecut. Peste exact un an avem alegeri parlamentare.

Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

66,7% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 8,2% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (65,2% din total eșantion), 30,2% dintre români ar vota cu PSD, 20,1% cu PNL, iar cu AUR 19,5%. Pentru USR ar vota 11,9% dintre români, în timp ce SOS ar obține 5,2% dintre opțiunile de vot. Pentru UDMR ar vota 4,9% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar  pentru Pro România 2%. 1,9% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 1,3% pentru PMP, 0,7% pentru PUSL, 0,6% pentru Forța Dreptei și 0,3% pentru REPER. 1,3% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.