120 de ani de istorie la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”

Săptămâna trecută au început manifestările dedicate celor 120 de ani de istorie ale Colegiului Naţional TUDOR VLADIMIRESCU. Manifestările se vor prelungi pe tot parcursul semestrului al II-lea şi vor include lansări de cărţi şi reviste, simpozioane, întâlniri cu foşti elevi şi cu personalităţi etc.

De mai bine de un secol, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu reprezintă cel mai important reper al învăţământului din Gorj
De mai bine de un secol, Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu reprezintă cel mai important reper al învăţământului din Gorj

Pe 25 februarie 2010 au debutat manifestările dedicate celor 120 de ani de la naşterea actualului CNTV. La acest eveniment au participat atât foste cadre şi foşti elevi cât şi actuale cadre didactice şi liceeni, dar şi reprezentanţi ai administraţiei locale. Tot din manifestările ultimelor zile reţinem lansarea  revistei „Trepte spre infinit”. Din luna martie va redeveni funcţional şi Muzeul CNTV.

Să dăm cuvântul istoriei
Celor invitaţi la deschiderea oficială a manifestărilor, profesorii Dorin Taşcău, Vasile Antonie şi Elena Roată le-au prezentat suficiente repere istorice dintr-un trecut prestigios. Aşa cum săptămânalul VERTICAL v-a prezentat în avanpremieră, totul a început în 1890 cu Gimnaziul Real TUDOR VLADIMIRESCU, a continuat după Marea Unire cu liceul şi cu titlul de colegiu naţional după 1989. În perioada comunistă avem din 1965 şi noua denumire de Liceul de Cultură Generală „Tudor Vladimirescu”. Tot în perioada respectivă asistăm la o primă extindere a clădirii cu opt săli de clasă. Cea de-a doua extindere, cu 20 de săli de clasă, actuala Facultate de Inginerie din Universitatea „Constantin Brâncuşi”, a început să se construiască după 1985 cu ieşire spre strada Eroilor. După doar 6 ani, denumirea se schimbă în Liceul Real-Umanist „Tudor Vladimirescu”. Prin decretul prezidenţial nr. 207 din 12 iulie 1977, avem Liceul de Matematică-Fizică „Tudor Vladimirescu”, organizare ce a rămas până în 1989.
Sărbătorirea a 120 de ani se va derula pe tot parcursul acestui semestru, iar în cadrul manifestărilor vor avea loc lansări de carte şi competiţii sportive. Cu această ocazie se va moderniza şi muzeul colegiului care va fi redat vizitării.