Școli gorjene controlate de autorități

Loading

În această săptămână, o comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj au început un control în toate unităţile de învăţământ din judeţ pentru a controla starea în care acestea se află şi condiţiile în care elevii vor începe cursurile. Acest control se desfăşoară  în contextul  în care anumite şcoli care nu vor obţine autorizaţie sanitară riscă să fie închise din această toamnă.

În pofida eforturilor autorităţilor, în Gorj în prea puţine şcoli s-au investit bani pentru asigurarea conditiilor de autorizare
În pofida eforturilor autorităţilor, în Gorj în prea puţine şcoli s-au investit bani pentru asigurarea conditiilor de autorizare

După informaţiile ce ne-au parvenit de la autorităţile implicate, comisia  va fi împărţită în două echipe mixte din care vor face parte câte un reprezentant din partea fiecărei instituţii:  Direcţia de Sănătate Publică, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.  Aceste echipe  controlează  stadiul lucrărilor de investiţii, reabilitări şi reparaţii, igienizarea şi aprovizionarea cu combustibili, pregătirea parcului de maşini necesare asigurării transportului şcolar, asigurarea mobilierului şcolar şi a celorlalte dotări din cabinete, laboratoare, săli de sport etc. Din câte se pare, se încearcă impulsionarea autorităţilor locale să dea mai multă atenţie şcolilor mai ales în debutul  noului an şcolar.
Aşa cum aţi putut citi în premieră în săptămânalul nostru, potrivit unei situaţii realizată de către Direcţia de Sănătate Publică,  există sute de  unităţi şcolare şi diferite imobile folosite de acestea care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Astfel, la nivelul lunii iulie 2010 în judeţul Gorj există 361 de grădiniţe, 324 de şcoli generale şi 33 licee. Dintre aceste unităţi şcolare, 108 au personalitate juridică. Potrivit situaţiei prezentate de DSP Gorj, doar un procent de circa 60% dintre ele deţin autorizaţie sanitară, majoritatea trebuind să o reînnoiască chiar în această perioadă. Cea mai dramatică situaţie se întâlneşte la nivelul grădiniţelor unde doar 150 dintre ele au autorizaţie sanitară dintr-un total de 361. Reţinem cifra de 170 de grădiniţe din mediul rural care nici măcar nu au solicitat autorizaţie sanitară. La nivelul şcolilor generale, din cele 324 sunt autorizate 193. În mediul rural avem 171 de şcoli autorizate şi 96 care nici măcar nu au solicitat.
Reprezentanţii  DSP Gorj declară că în ultimele săptămâni se înregistrează un număr mare de cereri de autorizare, chiar de la unităţi şcolare care nu au avut autorizaţie sanitară anterior. Miercuri, 25 august 2010, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj organizează o şedinţă cu directorii pentru impulsionarea acestui demers.