Zburători internaţionali pe cerul Târgu-Jiului

Peste 20 de zburători români, dintre care câţiva de talie internaţională, au fost prezenţi, zilele trecute, la Târgu Jiu, pentru a participa la prima ediţie a festivalului de zbor „Mugurel Uţă”. Numele i-a fost dat în memoria pilotului care a pus primul roata avionului pe aerodromul de la Târgu Jiu, în urmă cu un an, când a fost ianugurat, iar la doar o lună în urmă s-a prăbuţit cu avionul. Invitaţi de onoare au fost părinţii şi fratele său, toţi trei zburători, ca şi el.

20 de aparate de zbor şi zburători de elită pe cerul Târgu Jiului

Festivalul de zbor „Mugurel Uţă” este organizat de Aeroclubul „Angel Wings” condus de zburătorul gorjean Corado Pinchiş şi el de talie internaţională ca şi invitaţii săi, care au venit la Târgu Jiu să zboare în amintirea bunului lor coleg şi prieten Mugurel. Şi-au luat zborul de pe aerodromul Preajba 20 de aparate de zbor: avioane ultrauşoare, motodeltaplane, motoparapante, paraşute şi aeromodele, în apaluzele târgujienilor care au venit în număr mare să-i admire de aproape pe aceşti supraoameni, care au curajul, cu ajutorul tehnologiei, e drept, să învingă gravitaţia. Printre zburătorii de elită prezenţi la festival s-au aflat: Gheorghe Uţă- tatăl lui Mugurel Uţă, fost instructor de zbor al Aeroclubului României, acum pensionar şi instructor voluntar la Aeroclubul Aurel Vlaicu, care a executat acrobaţii în aer cu un  avion ultrauşor în amintirea fiului său; Florica Uţă-  mama lui Mugurel, fost instructor de paraşutism, multiplu campion naţional şi vicecampion balcanic cu echipa României; Adrian Buzan- cel mai bun paraşutist de la el din famile, cum îi place să glumească- în realitate pilot de încercări de talie internaţională şi autor a trei recorduri Guinness. De asemenea, a fost prezent la festival Gheorghe Frunză- instructorul de zbor care a reuşit, zilele trecute, să aterizeze pe aerodromul Clinceni cu o singură roată, cealaltă rupându-se încă de la decolare. De această dată, n-a avut evenimente.

Cu deltaplanul în zbor, de la Craiova

Familia lui Mugurel Uţă, la Târgu Jiu, în amintirea lui

Printre zburătorii veniţi la Festivalul „Mugurel Uţă”, o prezenţă interesantă a fost Ionel Cincă, inginer craiovean, care a venit de la Craiova, în zbor, cu deltaplanul personal. El spune că îşi dorea să zboare, dar nu şi-a permis să-şi cumpere avion, aşa că s-a făcut deltaplanist, că-l costa mai ieftin. Târgujienii mai curajoşi s-au adunat în jurul său, unii să-l întrebe cum e să zbori cu aşa o pasăre, alţii chiar au zburat cu deltaplanul, în spatele pilotului. Cei din urmă, însă, n-au avut noroc, pentru că a venit ploaia, care i-a stricat şi lui Cincă planurile. Acesta a rămas la Târgu Jiu peste noapte şi a plecat a doua zi… în zbor de deltaplan, acasă la Craiova.

Autorităţile locale şi sponsorii au dat o mână de ajutor

Consemnat la sol
Creierul manifestărilor, Corado Pinchiş, a fost „consemnat la sol” timp de două zile, chiar dacă l-au furnicat tălpile. El a trebuit să coordoneze întreaga activitate, pentru ca totul să iasă ca la carte: „Mă bucur că am reuşit să organizăm festivalul, că am reuşit să lungim pista cu 50 de metri, aşa cum am primit recomandarea din partea specialiştilor, că am avut vreme bună, deşi în toată ţara a plouat. Şi, foarte important, vreau să mulţumesc Primăriei şi Consiliului Local Târgu Jiu, precum şi Poliţiei Comunitare,Pompierilor şi Salvării, pentru sprijinul acordat şi sponsorilor: Compania Succes şi Hotel ANNA”

Corado îşi ia zborul
Acum, că a răsuflat uşurat, după terminarea festivalului, Corado, care, la rândul său este un pilot de talie internaţională, cu brevet de aviator, paraşutist şi parapantist, se pregăteşte pentru competiţiile la care a fost invitat: campionatele internaţionale din Franţa, Tailanda şi Malayezia. De asemenea, a fost invitat să facă demonstraţii: în week-end-ul următor la Piteşti, unde au loc manifestările Aeroclubului României, al cărui membru este şi în 28-30 mai la expoziţia aeronautică de la Praga.

One Comment on “Zburători internaţionali pe cerul Târgu-Jiului”

  1. cine este corado acesta de il tot venereaza amatoarea de scrie acest material? si unde este acest aerodrom?

Comments are closed.