Voturile romilor, calea lui Potârcă spre o înţelegere prezidenţială

Ninel Potârcă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, a găsit o nouă cale de câştig. Acesta a anunţat, zilele trecute, că va candida la cea mai înaltă funcţie în stat, aceea de preşedinte al României, din partea romilor. Deşi e conştient că nu are nici o şansă, calculele sale sunt făcute cu siguranţă, urmând să „vândă” voturile în turul II. Rămâne de văzut în favoarea cui.

Ninel Potârcă, primul candidat din partea romilor la funcţia de preşedinte al României
Ninel Potârcă, primul candidat din partea romilor la funcţia de preşedinte al României

La prima vedere, intenţia lui Ninel Potârcă pare legitimă, dacă ţinem cont de faptul că romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din România şi, cu toate astea, nu au avut niciodată candidat propriu. Că Potârca ar crede vreodată că va fi preşedintele României e greu de crezut, pentru că nu va câştiga niciodată suficiente voturi pentru a deveni preşedinte. Cu toate astea, a fost suficient să se uite peste gard, la minoritatea maghiară, ca să-şi dea seama ce bine o duce UDMR-ul,care e mereu la guvernare, toată lumea îl curtează şi fără el nu se poate, asta deşi nu a obţinut mare lucru din cele cerute de etnicii maghiari.
Deci, e clar, mişcarea e bună şi, cu siguranţă şi mulţi sunt romii din România care se zgârie pe ochi că nu le-a venit lor ideea. De altfel, nu se ştie exact cui a aparţinut ideea, dar e bună, cu condiţia ca Ninel Potârcă să-i convingă pe toţi romii din ţară să-l voteze. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci chiar va conta persoana lui pentru candidaţii din turul II, aceştia trebuind să facă temenele în faţa lui şi să-i promită, ca lui Marin Condescu, marea cu sarea, când au fost în cumpănă voturile minerilor. Asta dac ă nu cumva şi e foarte posibil, ca ideea să fi venit chiar de la unul dintre candidaţi. În acest caz, nu mai e concurenţă, pentru că Potârcă va plăti geniala idee cu voturile, iar el şi apropiaţii lui se vor alege cu nişte funcţii călduţe. Asta dacă respectivul candidat va fi mulţumit de numărul de voturi aduse de el. Deci, concluzia e clară, indiferent că a bătut, deja, palma, sau aşteaptă să negocieze în turul II, succesul lui Ninel Potârcă depinde de procentul de romi care-l vor vota. Asta dacă nu e vorba, cumva, de un nor de fum menit să-l aducă pe romul din Meteor în prim plan, pentru a-i creşte popularitatea, iar candidatura lui să fie, în final retrasă. Indiferent de situaţie, cu un candidat rom şi unul din familia regală, campania electorală şi alegerile din toamnă vor fi mult mai interesante faţă de cele de până acum. În plus aduc diversitate şi dovada unei democraţii libere, măcar din acest punct de vedre, în România.