Vin alegerile! Rupeți rândurile!

La Târgu Jiu, pe 11 noiembrie 2011, s-a creat primul „USL total”
La Târgu Jiu, pe 11 noiembrie 2011, s-a creat primul „USL total”

Vin alegerile! Cea mai bună dovadă este ruperea Uniunii Social Liberale (USL) și multe alte ruperi de alianțe care s-au produs, de-a lungul timpului, de când în România există pluralism politic modern. De fiecare dată, partidele fac bisericuțe, ca să intre la guvernare, suferă în „barcă”, chiar dacă nu le convin multe probleme legate de coabitare, iar cu puțin înainte de următoarele alegeri se desprind și se uită în jur cu cine să se alieze pentru a câștiga din nou guvernarea.

În timp ce premierul Victor Ponta, președinte al Partidului Social Democrat și copreședinte al USL dădea mesaje pacifiste, promițând că Partidul Național Liberal (PNL) va fi primit înapoi în uniune, dacă vrea să se-ntoarcă, Crin Antonescu, președinte al Senatului, președinte al PNL și copreședinte USL a declarat răspicat că partidul său iese din USL și de la guvernare. Mai mult, acesta a aruncat cu „săgeți otrăvite” în cel cu
care își dădea mâna cu ceva timp în urmă și alături de care incendia sala Casei de Cultură de la Târgu Jiu, unde, pe 11 noiembrie 2011,  s-a creat primul „USL total”. Iată declarația sa de atunci, în fața membrilor de partid PSD, PNL și PC de la Gorj: Trebuie să vă mulțumesc pentru lupta pe care o duceți în prima linie a unei bătălii care e mai grea decât niciodată. Vă mulțumesc, ca un om care înțeleg ca și Victor Ponta, ca și ceilalți colegi de la București că, fără rezistența dumneavoastră , fără lupta dumneavoastră, fără răbdarea și curajul dumneavoastră, nici noi n-am putea să facem nimic, nici noi n-am putea să fim nimic, n-am putea să fim, împreună cu dumneavoastră, ceea ce suntem și anume armata care se pregătește să elibereze România și o va elibera.”
Se referea, atunci, Crin Antonescu, la răsturnarea de la putere a Partidului Democrat Liberal.
Iată și discursul lui Victor Ponta, deputat de Gorj pe atunci: „I-am făcut invidioși pe Crin Antonescu, pe Daniel Constantin și pe Liviu Dragnea, când au văzut din ce organizație puternică vin. Vă dați seama cât e sufletul meu de mare că Gorjul e primul județ din țară în care, într-adevăr, avem USL total, cum spunea Dian Popescu. Doamna Andronescu spunea despre unii care s-au oltenizat. Trebuie să știți dragi colegi din țară că, la puțin timp după ce am intrat în politică, oamenii de la Gorj mă cunoscură… mă văzură… mă făcură deputat, iar mă votară o dată deputat, mă sprijiniră și la președinția partidului, câștigarăm toate alegerile și o să le câștigăm și în 2012.”
Mă uit în urmă și nu-mi vine să cred că acești doi oameni ce-și propuneau atunci să salveze România împreună au pus-o acum pe jar. Dar, cum spuneam, vin alegerile, moment de răscruce de fiecare dată pentru mulți politicieni români, care șterg cu buretele perioada ce nu le mai folosește și vin din nou în fața noastră, punându-și cenușă-n cap „că ei n-au vrut, n-au știut, n-au… putut”, că nu i-a lăsat „lupul cel rău”…, dar să le dăm din nou credit, într-o altă „formulă magică”, iar de data asta va curge miere și lapte pe țara noastră de turtă dulce. Să vedem ce vor zice românii de toată tărășenia asta…