Vasile Mija a renunțat la conducerea USLI după 21 de ani

La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat Conferinţa Judeţeană de Alegeri a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj. După 21 de ani de conducere a acestei organizaţii, profesorul Vasile Mija a renunţat să mai candideze la funcţia de lider, păstrând-o pe cea de prim-vicepreşedinte. Noul lider USLI Gorj este profesorul Constantin Huică.

Constantin Huică, noul preşedinte al USLI Gorj
Constantin Huică, noul preşedinte al USLI Gorj

Conferinţa Judeţeană a USLI Gorj s-a desfăşurat la Târgu-Jiu la finele săptămânii trecute. Din partea conducerii FSLI s-a aflat la Târgu-Jiu Ion Tenţ-prim-vicepreşedinte şi Liviu Marian Pop-secretar general. Invitaţii din partea autorităţilor locale au fost: Ion Călinoiu-preşedintele Consiliului Judeţean Gorj; Radu Angheloiu-vice­preşedinte Consiliul Jude­ţean Gorj; Vasile Liviu Andrei-prefectul judeţului Gorj şi Justin Sebastian Paralescu-inspector şcolar general.

„Nu ne-au pus cu botul pe labe”
Din cele declarate la Târgu-Jiu de liderii FSLI am reţinut câteva declaraţii extrem de importante: ”Deşi toate sindicatele din România trec prin momente dificile, guvernanţii nu au reuşit să ne pună cu botul pe labe”(Ion Tenţ); ”Am stabilit la nivelul FSLI ca până la sfârşitul anului calendaristic să avem toate procesele pe rol la nivelul ţării, există procese câştigate în ţară pe toate speţele” (Liviu Marian Pop); ”Metodologiile la articolele din Legea Educaţiei Naţionale corectează legea, nu o aplică aşa cum ar fi normal” (Liviu Marian Pop).
Sindicatele din învăţă­mânt vor milita în următoarea perioadă mai ales pentru modificarea unor metodologii din Legea Educaţiei Naţionale privind titularizarea în învăţământ, componenţa Consiliului de Administraţie al şcolilor, reducerea normei didactice pentru profesorii care au peste 25 de ani vechime sau numărul anilor de studiu obligatoriu(13 acum faţă de 14 ani până atunci). Liviu Marian Pop a mai spus la Târgu-Jiu că profesorii ”suntem inamicul numărul 1 al Preşedinţiei”.

Predare de ştafetă

Conferinţa Judeţeană a USLI Gorj a fost onorată de autorităţile judeţene
Conferinţa Judeţeană a USLI Gorj a fost onorată de autorităţile judeţene

Alegerile din USLI Gorj au marcat o premieră, Vasile Mija a renunţat la conducere după 21 de ani de lupte sindicale. De fapt, pe tot parcursul conferinţei, Vasile Mija a rememorat momente din trecutul sindicatelor din învăţământ constituite la Târgu-Jiu în februarie 1990. Acesta declara că ”a venit timpul să predau ştafeta după 21 de ani către un coleg mai tânăr. Cel puţin în următoarea perioadă voi continua să fac şi această muncă sindicală care a devenit tot mai dificilă. Dar am trecut în aceşti ani şi prin momente mai grele decât acum şi noi suntem încă în picioare în timp ce guvernele respective sunt…istorie”
Alegerile din USLI Gorj au configurat noua conducere a organizaţiei care îi va avea în funte pe Constantin Huică-preşedinte, Vasile Mija-prim-vicepreşedinte şi Adrian Constantin Popescu-secretar executiv. Biroul Executiv al USLI mai are în componenţă pe: Adrian Popica – vicepreşedinte; Dorin Băleanu-vicepre­şe­dinte; Valentin Ciurea – vicepreşedinte; Gheor­ghe Neamţu-vicepre­şe­dinte; Mircea Stoichiţoiu – vicepreşedinte; Vasile Istudorescu-vicepre­şedinte.