Universitățile vor avea o nouă structură organizatorică

La sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat la Iaşi Consiliul Naţional al Rectorilor unde s-au dezbătut modul de aplicare şi problemele ridicate de implementarea noii legi a educaţiei. Practic o mare parte a schimbărilor ar putea fi operaţională chiar din această toamnă. La Iaşi a participat şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Toate universităţile din tară, inclusiv cea de la Târgu-Jiu, vor avea o nouă organizare si o noua Cartă
Toate universităţile din tară, inclusiv cea de la Târgu-Jiu, vor avea o nouă organizare si o noua Cartă

În învăţământul universitar începe o perioadă febrilă până în luna august, structura fiecărei universităţi va trece pe noua paradigmă, adică se vor înfiinţa departamente şi se desfiinţează catedrele. Se va lucra la  elaborarea  metodologiilor de aplicare a legii educaţiei, a Cartei Universitare. Tot la Iaşi s-au dezbătut criteriile şi principiile pe baza cărora va fi făcută clasificarea şi ierarhizarea valorică a universităţilor. Procesul de ierarhizare s-a declanşat de un deceniu – perioadă în care au fost elaborate metodologii, acte normative trimise universităţilor, s-a lansat un proiect pilot axat pe evaluarea cercetării ştiinţifice din opt universităţi. În următorii 10 ani se vor detaşa două – trei universităţi de excelenţă care vor fi finanţate consistent de la buget, pentru ca, în câţiva ani, să ajungă în topul mondial. Vor fi câteva universităţi cu programe de excelenţă, programe pentru licenţă şi cercetare în câteva domenii, unde instituţiile respective excelează. După acestea se vor înscrie universităţile de categoria a treia. Pentru clasificarea universităţilor se va face apel la instituţii de evaluare din spaţiul european, pentru a se stabili o ierarhie obiectivă. Această operaţiune se va desfăşura în viitoarele luni, după cum au declarat participanţii.
A fost dezbătut şi subiectul Registrului Matricol Unic, care va cuprinde toţi studenţii din România, de la toate universităţile. Mai exact, în momentul în care studenţii vor fi înmatriculaţi în anul I, vor fi introduşi în baza de date a universităţii. Fiecare universitate va transmite datele la Unitatea Centrală, iar la nivelul României, va exista o evidenţă exactă a numărului de studenţi, a evoluţiei acestora de la an la an, a mobilităţilor şi a pierderilor de studenţi. Poate pentru prima dată, Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi Ministerul Finanţelor, vor avea o imagine exactă a şcolarizării, a dinamicii cifrelor de studenţi cuprinşi în programele de studii din România.

One Comment on “Universitățile vor avea o nouă structură organizatorică”

  1. toate aceste prevederi sunt corecte
    dar striga mai tare contra tot cei mai afectati
    păi ba gorunilor ia sa dam noi putin la o parte panza sa vedem realitatea imputita in care va complaceti impostori rasati

Comments are closed.