Un tânăr antrenor de karate în luptă cu cancerul şi cu sistemul medical

Marian Fabian, antrenorul de Karate care a adus zeci de medalii pentru România cu copiii din Gorj, cere dreptul la viaţă. Iar un sistem sanitar care mănâncă banii românilor sănătoşi, cu promisiunea că va avea grijă de ei când vor fi bolnavi, îi spune că trebuie să stea la rând vreo 4 luni, deşi un cancer osos ce-i macină faţa îi dă răgaz mai puţin o lună de viaţă, dacă nu se operează.

În urmă cu câţiva ani, Fabian umplea pieptul copiilor cu medalii
În urmă cu câţiva ani, Fabian umplea pieptul copiilor cu medalii

De câţiva ani încoace, am urmărit cazul lui Marian Fabian, mai întâi în calitatea sa de antrenor, karatist sau luptător în Legiunea Străină. Apoi, din frumosul subiect s-a ales praful, acesta devenind tragic. Cancerul l-a lovit, i-a mâncat jumătate din faţa schimonosită de operaţii consecutive, în urma cărora erau extirpate, pe rând, oase ale feţei. Acum, antrenorul, care abia a împlinit 35 de ani, se îngrozeşte singur când se uită în oglindă, mai ales că tumora, care a recidivat, l-a făcut să nu mai vadă cu ochiul stâng, să i se umfle obrazul de pe aceeaşi parte a feţei, iar o alta care s-a format în gât îl aduce noaptea în pragul asfixierii. A acceptat să apară la televiziunile naţionale, a acceptat să-şi spună trista poveste ziarelor, în speranţa că cineva îl va ajuta să se opereze în străinătate, unde extirparea cancerului costă 30.000 de euro, iar reconstrucţia feţei 100.000 de euro.

Un posibil final de viaţă, fără ajutorul nostru
Un posibil final de viaţă, fără ajutorul nostru

Încercări
După ce s-a lăsat cercetat ca un cobai de curiozitatea presei, fără ca să-şi rezolve problema, aceea de a strânge bani pentru operaţiile ce trebuie să le facă în străinătate, Faby, cum îi spun prietenii, a apelat la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău, pentru că acolo şi-a mutat domiciliul, într-o comună în care continuă, aşa bolnav cum e, să antreneze copii, cu care câştigă în continuare medalii, în competiţii. Dar nici măcar n-a depus cerere, pentru că a fost respins din start, după cum susţine el: „m-am dus să cer şi eu formularul E112, pentru că medicii din România mi-au spus că nu mai au ce să-mi facă. Mi s-a răspuns sec, că îmi trebuie o grămadă de acte, printre care şi acceptul spitalului unde urmează să mă operez, după care am de aşteptat 4 luni, până-l obţin. Vă daţi seama că nici n-am mai depus cererea, pentru că eu mai am de trăit poate mai puţin de o lună, n-am timp să aştept atât”.

Medicii din România nu mai au ce să facă pentru salvarea lui sensei
Medicii din România nu mai au ce să facă pentru salvarea lui sensei

Puncte de vedere
Nici un răspuns oficial pentru presă de la respectiva casă de asigurări n-am putut obţine, pentru că secretara, amabilă, ne-a asigurat că o va informa pe doamna preşedinte, care e prin instituţie, despre formularul pe care-l cere acest tânăr, urmând să ne contacteze pentru a ne prezenta un punct de vedere, doar că între timp s-a făcut ora 16.00, aşa că s-a terminat programul şi am rămas fără răspuns.
Mai receptiv a fost preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, care ne-a anunţat că Faby nu se află în aria sa de competenţă, având buletin de Bacău, dar iată ce ne-a declarat: „În primul rând, acest pacient nu putea beneficia de formularul E112, pentru că Turcia nu face parte din Uniunea Europeană. Există, însă, un alt formular în acest caz, care se completează conform Acordului Turco- Român în ceea ce priveşte problemele de sănătate ale cetăţenilor celor două ţări. În al doilea rând, aceste formulare, o dată depuse dosarele la casele de sănătate, trebuie eliberat în maxim 48 de ore, deci nicidecum în 4 luni.”

Apel umanitar
Până când Casa de Asigurări Bacău va reîncepe programul, a doua zi, dacă Faby nu se va înneca în propria tumoră peste noapte, încă mai este timp să fie ajutat. Pentru oamenii cu suflet şi care pot să-l ajute să trăiască, Marian Fabian are deschis un cont de card: 5487000001157594, expiră la 01/2012 Bancpost.

9 Comments on “Un tânăr antrenor de karate în luptă cu cancerul şi cu sistemul medical”

 1. Cont Umanitar :
  Marian Fabian

  Euro: RO96BPOS44006878257EUR01
  USD: RO43BPOS44006878257USD01
  RON: RO64BPOS44006878257RON01

  Banc Post – Bacau

 2. Eu iti urez ceea ce pot la momentul asta adik multa bafta noroc sh Sanatate de la Dumnezeu>:D<

 3. fabian imi pare nespus de rau pentru tine pentru ca te cunosk si tu ma cunosti pe mine…miar place sa te ajut daca as avea cu ce..sper sa te faci bine…te-am pupat

 4. e foarte trist ce se intimpla in ROMANIA cu tratarea celor suferinzi!platesti o groaza de bani catre cas si cind ai nevoie de ei bani nu sunt!toate aceste se vor rezolva cind o sa inceapa si la noi REFORMA IN SANATATE!sunt si eu antrenor de karate si ma gindesc ca e unul de-al nostru!

 5. Bolnav de cancer la 24 de ani

  Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot munci pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei).

  Vă rog ajutaţi-mă dacă nu pot să mor.

  E-mail: rudolfleonard@yahoo.com

  Telefon: 0757205495

  Vă mulţumesc anticipat.

  Boală, disperare, durere, neajutorare şi câte sinonime ar putea descrie situaţia acestui om. În jurul nostru în fiecare zi mor oameni. Mor sau trăiesc cu o frică teribilă de moarte din cauza indiferenţei noastre. În fiecare zi semenii noştri duc poveri grele în sufletele lor. Cine dintre noi este gata să întindă o mână de ajutor???

  Nu pot să ajut acest om financiar, dar vreau prin acest anunţ să sesizez pe cei care nu stau cu mâna întinsă şi pot să pună ceva deoparte ca să contribuie la această nevoie. Dumnezeu spune că: religiunea curată şi neîntinată înaintea Lui constă în cercetarea văduvelor şi orfanilor în necazurile lor. (Iacov 1). Tu ce faci în acest sens. Contribuie şi tu la salvarea lui Rudolf. Am aflat despre situaţia lui de la el, când a lăsat mesajul de mai sus într-un comentariu pe acest blog. Trimite acest mesaj tuturor celor care ar putea să dea o mână de ajutor.

 6. Odihneasca-se in pace de-acum, ca a murit anul asta (2010) in martie… asta e Romania noastra, „mereu surprinzatoare”, desi deznodamantul asta cred ca nu mai mira pe nimeni.

Comments are closed.