Un fost securist, în Cimitirul Eroilor

Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu a devenit un loc mult vânat de mai marii Gorjului, dovadă că, pe zi ce trece, apar noi cavouri, cu cruci falnice, voind, parcă, să-i umilească pe eroii căzuţi în războaiele purtate de România.  Printre privilegiaţii care vor da mâna cu martirii noştri se află şi un fost ofiţer de securitate, Dănuţ Marinescu, despre care nu putem spune cât de legal a obţinut locul de veci, pentru că dosarul său nu a fost găsit, la prima verificare.  Că e, însă, imoral să stea în rând cu eroii neamului, se poate spune cu siguranţă.

Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu

Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu nu mai prea e al lor. Crucile egale, pitice şi aliniate ca la armată au fost năpădite, în ultimii ani, de alte cruci, falnice, ce se ridică de pe cavouri impozante. Acestea aparţin unor cadre militare şi familiilor lor, precum şi câtorva personalităţi ale Gorjului, printre care Liviu Dafinescu- fostul director al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, sau scriitorul Nicolae Diaconu. Iar, printre cavourile cu pricina, se află şi cel al colonelului în rezervă de securitate Dănuţ Marinescu, cunoscut  cititorilor din cazul lui Constantin Ţăpuş, un angajat al Complexului  Energetic Rovinari, care l-a acuzat de poliţie politică.

„Vreau şi eu în cimitirul eroilor!”

Indignat de faptul că fostul securist a reuşit să intre „în rândul eroilor”, Constantin Ţăpuş a făcut şi el crere să primească acolo un loc de vec i: „Nu că aş avea eu pretenţii  de erou, deşi mi-a fost recunoscută calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, după opt ani de procese, de către Înalta Curte de casaţie şi Justiţie. Dar vreau să ştiu cum a primit acest securist loc de veci în Cimitirul Eroilor. El, alături de Enoiu,  m-a anchetat abuziv, ceea ce am şi dovedit, pentru că am fost primul gorjean care şi-a văzut dosarul de securitate.”

S-a pierdut dosarul
Comandantul Unităţii Militarea 01013, de la Târgu Cărbuneşti, Lt. Col. Mircea Suciu, care are în subordine, în prezent, Cimitirul Eroilor, are explicaţii parţiale, cel puţin deocamdată, pentru ce s-a întâmplat: „Când noi am primit cimitirul de la Centrul Militar Judeţean, în 2008, erau multe locuri de veci deja aprobate. Asta e posibil, pentru că o parte din cimitirul eroilor a fost transformat, de-a lungul anilor, în ciomitir militar.

Deşi există faptic, cavoul lui Marinescu nu apare scriptic

Care este situaţia exactă a domnului Marinescu nu pot spune, pentru că acesta nu apare în evidenţele noastre, primite de la Centrul Militar când am preluat cimitirul, deşi cavoul există, în teren. Oricum, dumnealui avea dreptul să primească loc de veci în cimitirul militar, dar dosarul nu e la noi.” La rândul său, Dănuţ Marinescu spune că are aprobările de rigoare, ba chiar ne-a pus la dispoziţie un fel de adeverinţă de la Centrul Militar Judeţean, potrivit căreia ar fi primit aprobare. Însă susţine că i s-a spus că dosarul său, pe care noi am solicitat să-l vedem, ar fi la unitatea de la Cărbuneşti.  Care e adevărul, aşteptăm să aflăm în limita celor 30 de zile permise de lege, aşa cum ne-a promis comandantul unităţii militare Cărbuneşti, după ce se vor face toate verificările, ocazie cu care sperăm să obţinem şi noi o copie după dosar, cum am precizat în cererea adresată unităţii, în baza Legii 544/2001.
Oricum, dacă la legalitate s-ar constata că e în regulă, pentru că în cimitirele militare nu numai că au voie să se îngroape cadrele milirare, dar şi părinţii, nevestele şi copiii acestora, ba chiar şi alte persoane, în limita a 5% din capacitatea cimitirului,  la capitolul moralitate situaţia e clară. Eroii au fost înnăbuşiţi de neeroi… Iar ca o ironie a sorţii, după cum scriam cu ceva timp în urmă, bustul generalului Ion Culcer a fost furat din cimitir, de parcă generalul ar fi coborât de pe soclu şi ar fi plecat, scârbit de aşa o imagine a Cimitirului Eroilor.

7 Comments on “Un fost securist, în Cimitirul Eroilor”

  1. In Cimitiru Eroilor din orașul Târgu Jiu sunt înmormântați 1681 soldați germanii.Astăzi mai sunt circa 90 cruci din beton.
    Interesul fostelor cadre comuniste a fost sa distrugă și sa profaneze mormintele.
    Tovarășii au construit deja peste 80 de cavouri peste oseminteele soldaților romanii și germanii.
    Ziariști din Jud.Gorj poate ar fi bine sa anunțe Ambasada Germaniei pentru profanarea a peste 1500 de morminte ale eroilor germani.

  2. Tratat România –Germania

    Conform articolului 2,punctele 1 și 2,fiecare dintre cele doua guverne garantează protejarea,menținerea și îngrijirea mormintelor de război care aparțin celeilalte parți de pe teritoriile statelor lor și nu va permite amplasarea în vecinătatea cimitirelor de război a unor obiective și amenajări „incompatibile cu demnitatea acestora”.

    Cimitiru Eroilor din Târgu Jiu sa profanat prin dărâmarea crucilor din beton ale soldaților romani și germani!
    De ce autoritățile le permite la foști comuniștii sa construiască locuri de veci peste mormintele soldaților romanii și germanii???

    Acordul privind mormintele românești de război din Germania și cele germane din România a fost încheiat intre guvernele celor doua tari la Bonn,în 25 iunie 1996 și a intrat în vigoare după adoptarea de către Parlamentul României a Legii 170/1997

  3. CIMITIRELE EROILOR SUNT PROFANATE DE BOLȘEVICII!
    ROMANIA TREZESTETE!

    TICĂLOȘI PROFANEAZĂ CIMITIRELE EROILOR!

    Sunt îngropați: securiștii,milițienii,lăutarii,scribii,vameșii,drojdia societăți au invadat cimitirele eroilor !
    La comemorări importante ale statului roman li se da onorul militar și sunt puse coroane de flori!

    Militari ieșiți la pensie ocupa ilegal locuri de veci în cimitirele eroilor!
    CADRE ALE PARTIDULUI COMUNIST VOR SA FIE RESPECTATE DUPĂ MOARTE!
    BRAVO TOVARĂȘI,PROFANAȚI CIMITIRELE EROILOR!
    COMUNIȘTII FĂRĂ DE RUȘINE DIN ROMANIA SUNT FRUNTAȘI LA PROFANAREA DE MORMINTE ȘI CIMITIRE DIN EUROPA!

  4. este o neobrazare daca lucrurile stau asa …eroii invadati de niste politruci comunisti care incearca sa-si vopseasca biografia si dupa moarte …. ce sa ne mai miram …am ajuns de pomina lumii:cum intri in cimitirul municipal te impiedici de cavoul unui bulibasa…. cum o fi luat terenul chiar la intrarea in cimitir e o intrebare la care ar trebui gasit raspunsul….

Comments are closed.