Un final de sezon ruşinos pentru Energia

Sfârşit de campionat extrem de neaşteptat, însă cu atât mai dezamăgitor pentru gruparea gorjeană Energia Pandurii Tg-Jiu. Stângă and Co au terminat sezonul 2008-2009 al Ligii Naţionale cu două ruşinoase înfrângeri, ultima dintre ele, cu Minaur Baia Mare, provocând un adevărat scandal în Sala Sporturilor, dar şi în vestiarul Energiei. Preşedintele secţiei de handbal oltene, Grigore Popescu, a anunţat că nimeni din echipă nu va mai vedea vreun ban în această vară, în timp ce antrenorul Vasile Stângă a precizat că luna mai este foarte probabil ultima lună a sa petrecută la Tg-Jiu.

Tot ce a făcut bun Vasile Stângă de când a preluat Energia s-a dus pe apa sambetei la finalul sezonului.
Tot ce a făcut bun Vasile Stângă de când a preluat Energia s-a dus pe apa sambetei la finalul sezonului.

,,La noi se poate întâmpla orice!” Cam acestea erau cuvintele lui Vasile Stângă înaintea ultimei dispute din acest sezon al Ligii Naţionale pentru Energia Pandurii Tg-Jiu. Şi câtă dreptate a avut tehnicianul Energiei, după disputarea ultimului joc al campionatului: ,,Pandurii” au înregistrat cea de a doua înfrângere consecutivă la fel de ruşinoasă ca şi prima, fiind ,,executaţi” pe teren propriu de Minaur Baia Mare. După partida în care elevii lui Stângă se gândeau mai degrabă la vacanţă decât la terenul de joc, tehnicianul principal al Energiei nu s-a mai putut abţine şi i-a luat la ,,bani mărunţi” pe jucătorii grupării gorjene, chiar dacă în meciul cu Minaur a preferat să menajeze anumiţi handbalişti pentru jocurile din Cupă: ,,A fost un final foarte urât de campionat pentru noi. Dar asta este… am preferat să folosesc mai puţin titularii pentru că i-am menajat pentru Cupa României. Asta ar trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă asta e atitudinea jucătorilor, dacă aşa vor să trateze un joc acasă, e problema lor. Eu le-am spus înaintea meciului cu Minaur doar să joace handbal şi nimic mai mult, dar ei nu au înţeles. Şi cum poţi să joci handbal fără interi? Ce să-i spun lui Stojanovic, care este caz de targă?! Iar Mazilu este zob, nu ştiu dacă chiar o să mai facă handbal. Păiuş se gândeşte probabil de unde să ia bani mai mulţi, adică la ce echipă să plece. Şi portarii la fel… Ce să-i fac lui Rădulescu? Să-i iau antrenor secund pentru portari? Păi eu i-am dat 50 de mii de şanse să apere, probabil că a crezut că e al doilea portar titular. Uite că prefer să-l las pe Motoi în poartă pentru că spre deosebire de Rădulescu, Motoi vrea. Iar de Kosanovic nici nu mai vreau să discut. Acum m-a convins că nu merită să-i fie prelungit contractul, chiar dacă rămân eu la Energia, chiar dacă nu rămân. Este un portar foarte inconstant şi foarte neserios şi nu este un jucător pe care merită să te bazezi.”

Despre… „un viitor foarte naşpa”
Finalul partidei de sâmbătă din Sala Sporturilor a coincis în afara eşecului ,,pandurilor” şi cu un scandal iscat de câţiva ,,simpatizanţi” ai preşedintelui secţiei de handbal Energia, Grigore Popescu. În frunte cu Andrei Maioreanu, ,,protestatarii” i-au cerut socoteală oficialului gorjean pentru utimele evoluţii ale handbaliştilor de la Energia, care s-au dovedit un fiasco total. Preţ de minute bune, Popescu şi Maioreanu s-au ,,contrat” reciproc, în cele din urmă discuţia aprinsă dintre cei doi mutându-se în faţa sălii. Destul de afectat apoi, de protestele ,,admiratorilor” săi, preşedintele secţiei de handbal Energia a ajuns la conferinţa de presă şi l-a anunţat pe tehnicianul Vasile Stângă că echipa va fi privată din acel ,,moment” de salarii. ,,Eu vreau să vă spun doar atât: din acest moment am încetat cu banii, domnule profesor! Echipa şi-a luat ultimul salariu la Tg-Jiu”, a tunat Grigore Popescu. Chiar dacă îşi declarase nemulţumirtea mai devreme vis-à-vis de unii dintre jucătorii din echipa sa, tehnicianul Vasile Stângă a părut surprins de ,,intervenţia” preşedintelui Popescu. Stângă a lăsat să se înţeleagă că în atare condiţii este foarte puţin probabil să mai rămână la Tg-Jiu şi a criticat decizia oficialului gorjean de a nu mai plăti echipa exact înaintea partidelor din Cupa României.
„În atare condiţii se anunţa un viitor foarte naşpa pentru Energia! Eu nu sunt obişuit ca antrenor să folosesc unii jucători care au contract şi pe alţii care nu au contract la echipă. Este clar că pentru aceia care vor să plece, nu le mai este capul la echipă. Meciul cu Minaur a fost un meci fără miză şi eu i-am rugat să joace şi ei liberi, fără nici un fel de trac, să joace din plăcere, dar ei au jucat de parcă erau drogaţi. Eu nu ştiu dacă mai rămân la Energia pentru că trebuie reforţată echipa, altfel… Iar cu problema legată de bani, chiar nu se poate face sport aşa, îmi pare rău. Astea sunt metode de a face sport? Eu nu cred! Păi dacă nu iei salariu, atunci pentru ce mai faci sport? Desfiinţaţi domne, echipa! Ce mai ţineţi de prima ligă la baschet şi la handbal? Să rămână numai fotbalul aici şi gata. O asemenea decizie înaintea Cupei României nu se ia aşa… Poate ai o şansă, poate nu ai, dar şi locul 8 e o performanţă, te duci la Cupa României, ţi-ai îndeplinit obiectivul. Păi acum, cu decizia asta îi băgăm pe jucători definitiv în rahat! Plus că jucătorii care sunt la final de contract vor pleca toţi dacă nu-i plăteşti. Oricum pe mine nu mă schimbă nimeni ca antrenor de aici pentru că dacă plec, plec eu singur… Şi eu ultimul salariu de la Energia l-am luat deja”, a răbufnit Stângă.

Acum stau şi mă gândesc şi în acelaşi timp mă minunez pentru că locul acesta 8 este chiar o minune pentru Energia cu unii dintre jucătorii pe care îi avem. Sper să nu facem doar act de prezenţă la Sibiu, la play off-ul Cupei României. Eu chiar o să-i întreb pe jucători dacă vor sau nu să meargă să joace în Cupă pentru că dacă nu, mai bine stăm acasă. De ce să mai cheltuim banii aiurea?
Vasile Stângă, antrenor Energia Pandurii Tg-Jiu