Totuși, disponibilizări în minerit și energie

Loading

Cu toate că liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a semnat cu ministrul Economiei, Ion Ariton, un protocol prin care minerii şi energeticienii nu vor fi disponibilizaţi, ci vor fi puşi în concediu de aşteptare de doi ani, cu 75% din salariu, înainte să iasă la pensie, AJOFM spune altceva. Potrivit purtătorului de cuvânt, Ana Maria Niculescu, SNLO şi Complexurile Energetice au anunţat în Gorj 2132 de disponibilizări.

Ministrul Ariton s-a lăsat destul de uşor convins să renunţe la disponibilizări
Ministrul Ariton s-a lăsat destul de uşor convins să renunţe la disponibilizări

În urma negocierilor cu ministrul Economiei, tocmai se anunţa că minerii ar fi urmat să intre în grevă, 10 ianuarie, Marin Condescu a anunţat că a reuşit să obţină renunţarea la disponibilizări. E drept că nu s-a reuşit ieşirea la pensie cu 5 ani mai devreme, cu 75% din salariu, da s-a obţinut promisiunea în scris că se va ieşi în concediu de aşteptare de doi ani, înainte de pensionare. Cele spuse, însă, oficial de sindicalişti sunt contrazise total de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al instituţiei a declarat pentru presă că au fost anunţate disponibilizări începând cu luna martie 2011, după cum urmează: 280 de angajaţi de la Complexul Energetic Rovinari, 448 de la Complexul Energetic Turceni, 280 de la Complexul Energetic Craiova care lucrează pe teritoriul judeţului Gorj şi 924 de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, tot de pe teritoriul Gorjului. Deocamdată nu se ştie dacă rămân valabile anunţurile către AJOFM, sau acestea vor fi rectificate, ori promisiunile sunt menite să-i liniştească pe oameni, iar măsurile merg înainte.

Frica de grevă
Oricum, până una alta, Condescu poate fi felicitat că, numai printr-un comunicat în care anunţa că 30.000 de mineri vor intra în grevă, a obţinut semnarea unui protocol destul de avantajos pentru sindicalişti, pentru că greva n-a avut loc. Mai rămâne de văzut dacă va fi şi respectat. Comparativ cu celelalte proteste care chiar au avut loc la nivelul ţării, iar rezultatele au fost infime, e clar că vocea minerilor şi a energeticienilor încă îi sperie pe cei care conduc destinele economiei. Sau, a fost doar o strategie menită să calmeze spiritele, pentru că ministrul s-a lăsat destul de uşor convins să semneze renunţarea la disponibilizări. Oricum, asta nu poate da o siguranţă oamenilor, dovadă că pe 11 ianuarie, la o zi după protocol, liderii de sindicat şi administraţia au avut o nouă întâlnire, la SNLO, dar până la închiderea ediţiei nu am aflat rezultatele negocierilor.
De menţionat e şi faptul că unii muncitori nu mai au încredere în protocoale, dovadă faptul că, de exemplu, la Fărcăşeşti, s/au găsit voci, e drept, răzleţe, care să-şi exprime nemulţumirea, ba chiar, unul dintre mineri a strigat în faţa presei ”Jos Condescu!”.