„Tinere Condeie” și Concursul Revistelor Școlare

La sfârșitul lunii aprilie 2017 s-au desfășurat etapele județene pentru Concursul Național al Revistelor Școlare și pentru Concursul Național de Creație ”Tinere Condeie”. Din diverse cause, de la cele economice la comoditate, participarea este tot mai redusă de la un an la altul. Remarcăm faptul că cele mai reprezentative școli gorjene-Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Național ”Spiru Haret”, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” ș.a-s-au numărat printre câștigătorii ambelor concursuri.

9 reviste școlare de la Gorj vor reprezenta județul în competiția națională
9 reviste școlare de la Gorj vor reprezenta județul în competiția națională

Dintr-un număr de reviste tot mai redus de la un an la altul, din rațiuni financiare mai ales, juriul a stabilit câștigătorii și publicațiile care vor reprezenta județul la faza națională a Concursului Național al Revistelor Școlare. Astfel, revistele laureate la nivel județean, ciclul gimnazial, au fost următoarele: secțiunea CALEIDOSCOP-locul I-revista GRAIUL APELOR(Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”); secțiunea BELETRISTICĂ-locul I-revista TEOLOGOS(Liceul Teologic); secțiunea REPREZENTATIVĂ-locul I –revista METAMORFOZE(Școala Gimnazială ”Nicolae Costescu” Bolboși); locul II-revista UNIVERSUL NOSTRU(Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărescu” Tg-Jiu)
La nivel liceal, participarea a fost mai numeroasă. Pe secțiuni, rezultatele tehnice au fost următoarele:secțiunea CALEIDOSCOP-locul I CUGET LIBER(CTGGM): secțiunea CULTURĂ ARTISTICĂ-locul I STUDIUM(CNET); secțiunea BELETRISTICĂ-locul I INTERVAL(CNTH; secțiunea ATITUDINE-locul I IMPULS (Liceul Energetic), locul I QUASAR (CNSH); secțiunea REPREZENTATIVĂ -locul I ECOU (CEVM), -locul I –revista ”MUGUR DE GÂND”(CNTV), -locul II-revista UTOPIA, -locul III-revista EXCELSIOR(Liceul Tehnologic Turceni).

Participare modestă la ”Tinere Condeie”

Cea de a 51-a editie a Concursul național de creație literară TINERE CONDEIE, faza județeană, a ajuns la final. Juriul județean, format din scriitori și cadre didactice cu mare experianță, a evaluat zeci și zeci de texte aparținând la peste 100 de elevi participanți din Gorj. Din nefericire, unii din participanți nu au respectat regulile concursului, iar participarea acestora a fost compromisă. S-au mai constatat și probleme de originalitate dar acestea vor fi corectate în perioada următoare de profesorii de la clasă. Concursul „Tinere Condeie” a luat ființă în anul 1967, continuând concursul de mare prestigiu „Tinerimea Română” (1877-1944), din iniţiativa fostului Minister al Învăţământului şi cu sprijinul Uniunii Scriitorilor, ca o formă de evaluare şi valorificare a talentului şi capacităţii creatoare a elevilor în domeniul literar. După cum se știe, concursul se desfăsoară anual, pe etape (locală/judeţeană/naţională) şi se adresează tuturor elevilor iubitori de literatură din clasele VII-XII (XIII), membri ai cenaclurilor din şcoli gimnaziale, licee, palate şi cluburi ale copiilor.După parcurgerea lucărilor, care au fost împărțite pe secțiunile proză, poezie, dramaturgie și eseistică, juriul a stabilit pe cei care vor reprezenta Gorjul la etapa națională așa cum prevede regulamentul actual al celui mai vechi concurs de creație literară pentru elevi din țară, ajuns la cea de a 51-a ediție.
Trebuie precizat ca juriul a fost format din inspectorii școlari Georgeta Popescu și Grigore Alexandrescu, scriitorii Marius Iorga, Viorel Gârbaciu, Zenovie Cârlugea, jurnaliștii Cornel Șomâcu și Ionuț Catrina și mai mulți profesori de limba și literatura română.

Premianți 

Premianții fazei județene, cu precizarea că doar ocupanții locurilor I vor merge în etapa națională:
Gimnaziu:
POEZIE
-locul I CISMARU DARIA GEORGIANA-Șc. Gimnazială ”Constantin Săvoiu”-clasa a VIII-a
-locul II PALIȚĂ ALEXIA-Șc. Gimnazială Nr 1 Bumbești Jiu-clasa a VII-a C
-locul III TOMESCU MARINA FLORINA-Șc. Gimnazială Polovragi Nr 1-clasa a VII-a
-locul III PETRARIU DELIA ADELA-Șc. Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”-clasa a VIII-a
PROZĂ SCURTĂ
-locul I PREJBEANU ION IRINEL-Școala Gimnazială Nr 1 Bumbești Jiu-clasa a VII-a
-locul II PÎRVULESCU ALEXANDRU MARIAN-Șc. Gimnazial ”Constantin Săvoiu”-clasa a VII-a
-locul III HALASZ ALEXANDRA CRISTINA-Șc. Gimnazială ”Ion Grigoroiu” Lelești-clasa a VIII-a
-mențiune PĂUNESCU PAULA-Șc. Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu”-clasa a VIII-a
TEATRU
-locul I BRÎNZAN ELENA ALEXANDRA-Școala Gimnazială Bumbești Jiu nr 1-clasa a VIII-a
LICEU
POEZIE
-locul I VÎLCEANU ANDREI-CNET-clasa a XII-a
-locul II IONESCU CRISTINA-CNTV-clasa a IX-a
-locul II IDITA-CNGC Motru-clasa a XI-a
-locul III ZIDARU RALUCA-CNET-clasa a XI-a
-locul III Ciulavu Magdalena Ștefania-CNSH-clasa a X-a
-mențiune DOBRE TANIA ELENA-CNET-clasa a IX-a
-mențiune PARA BIANCA-CNET-clasa a XI-a
-mențiune FÎCEA ADELINA-CTGGM-clasa a X-a
PROZĂ SCURTĂ
-locul I BULEAC MARIA LAVINIA-CNSH-clasa a X-a
-locul II PARA BIANCA-CNET-clasa a X-a
-locul III PUPĂZAN ALEXANDRA-CNET-clasa a X-a
NUVELĂ
-locul I SARCINĂ MARIA ALEXANDRA-CTGGM-clasa a XI-a
-locul II MIULESCU EUGENIA MIHAELA-CTGGM-clasa a XI-a
TEATRU
-locul I MIULESCU EUGENIA MIHAELA-CTGGM-clasa a XI-a
-locul II SUCEA VÂRJAN EDUARD FLORIN-CTGGM-clasa a IX-a
JURNAL
-locul I IȘFAN ANDREEA-CTGGM-clasa a X-a B
ESEU
-locul I DOBROMIR MARIA BIANCA-CNET-clasa a X-a
-locul II BOBINĂ ALEXANDRU-CNET-clasa a XII-a
-locul III TRANTE BIANCA-CNSH-clasa a IX-a
ROMAN
-locul I CORNOIU ANA SANDA-CNET-clasa a X-a
-locul II PARA BIANCA-CNET-clasa a XI-a
-locul II COROBEA IONELA ALINA DAMIANA-Colegiul ”Mihai Viteazul” Bumbești Jiu-clasa a IX-